Dva američtí žurnalisté pracují spolu na tom, aby odhalili roli americké Agentury národní bezpečnosti v tom, co popsali jako „Program amerických vražd.“ Na tomto projektu pracují dopisovatel magazínu The Nation Jeremy Scahill a v Riu sídlící žurnalista Glenn Greenwald. „Vazba mezi válkou a dohledem je jasná. Nechci předem prozrazovat příliš, ale Glenn a já momentálně pracujeme na projektu, v němž odhalíme, jak významně centrální roli hraje Agentura národní bezpečnosti v americkém programu vražd,“ řekl v sobotu Scahill.


„Existuje spousta příběhů, které se ještě budou muset zveřejnit, o nichž doufáme, že vytvoří ‚funkční zpravodajství‘ čili informaci, kterou budou moci využít běžní občané po celém světě, aby mohli zkusit bojovat za změnu, a zkoušet konfrontovat ty u moci,“ dodal.

Greenwald byl prvním žurnalistou, který provedl odhalení amerických špehovacích programů založená na dokumentech uniklých od bývalého kontraktora NSA Edwarda Snowdena.

„Opravdu důležitou věcí, kterou je třeba si uvědomit, je to, že touha po dohledu není unikátně americkou vlastností,“ citovala Greenwalda Associated Press.

„Amerika jen pro tento účel vyčlenila poněkud více peněz a poněkud více zdrojů než kdokoliv jiný, aby špehovala svět,“ dodal.

Greenwald rovněž pochválil diskuse u některých jihoamerických vlád o nalezení způsobů, jak obejít americkou kontrolu nad Internetem.

„Myslím si ale, že existuje důležitá věc, kterou je třeba mít na paměti, když vláda začne mluvit o regulaci Internetu, ať už je to americká vláda nebo brazilská vláda, nebo kterákoliv jiná, i když vám budou říkat, že je to konstruováno k ochraně vašeho soukromí před americkou vládou. Vždy existuje nebezpečí, že brazilská vláda nebo kterákoliv jiná vláda nebo mezinárodní instituce bude chtít prostě jen Spojené státy nahradit jako ta entita, co bude vaši komunikaci monitorovat,“ řekl.

Soudní dokumenty ukázaly, že NSA svými dohledovými praktikami porušovala pravidla soukromí už roky.

Ty dokumenty, co byly odhaleny v několika posledních měsících, přredvádí znepokojivý obrázek super-špehovací agentury, která usiluje o dalekosáhlé dohledové pravomoci k vedení složité sbírky domácích dat, aniž by měl kdokoliv plné technické pochopení tohoto procesu, a také toho dosahuje.

To porušování soukromí bylo poprvé odhaleno v červnu Snowdenem. Ten vyzradil důvěrné informace, které ukázaly, že NSA sbírá data o telefonních záznamech a internetové komunikaci amerických občanů.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  presstv.ir