Armáda Spojených států v nadcházejícím roce vyšle vojska k téměř 35 zemím afrických národů. Vojáci 2. brigády 1. pěchotní divize umístění u Fort Riley v Kansasu začnou v březnu 2013 s přípravným výcvikem na projekt, v němž budou vojska vyslána až ke 35 africkým národům, hlásí Associated Press. S odkazem na rostoucí hrozbu od extrémistických skupin včetně těch, co mají vazby na Al-Káidu, doufá ministerstvo obrany (DoD), že umístí americké vojáky do zámoří, aby tam připravili místní vojska na jakékoliv budoucí krize, napětí totiž roste.

Americká Námořní pěchota s výstrojí na velvyslanectví Spojených států v Monrovii v Libérii (Reuters / Luc Gnago)

Počátkem tohoto měsíce řekly Washington Post zdroje z vnitřní znalostí z DoD, že vojska USA budou brzy na cestě do Mali, aby překazila vynořující se hrozbu islamistického extremismu včetně vzbouřenců přiřazených k Al-Kádiě. Avšak podle posledních zpráv z Pentagonu bude v nadcházejícím roce Mali jen jedním z mnoha afrických národů hostících americká vojska. Podle aktualizace AP z tohoto týdne budou vojáci v novém roce vyslaní do zámoří jen pomáhat s výcvikem a s technickým vybavováním a neznamená to nutně, že jim bude povoleno účastnit se vojenských operací. Pokud by snad Pentagon tato vojska požádal o zapojení do bitvy, mohl by však ministr obrany jen podepsat rozkaz, co by to povolil.

„Kdyby je chtěli do vojenských operací, byla by našim prvním zdrojem řešení brigáda, protože připraveni už jsou,“ řekl AP generál David Rodriguez, šéf Velitelství sil US Army. „Musí se to ale vrátit k ministru obrany, aby vydal realizační rozkaz.“ Navíc AP říká, že vojska USA směřují konkrétně do Libye, Súdánu, Alžírska a Nigeru, aby se připravila na jakékoliv postupy skupin spojených s Al-Káidou.

Američané rovněž údajně cvičí a vybavují vojska v Keni a Somálsku, aby se postavila milicím al-Shabab. Ač se vojska vysílají do více než poloviny zemí Afriky, tak ale AP hlásí, že Strýček Sam zkusí zamezit vytvoření dojmu, že Spojené státy na tomto kontinentu zanechají nějakou podstatnou stopu.

„Výzvou pro nás je vždy porozumět systému v jejich zemi,“ vysvětluje Rodriguez. „Nejsme tam, abychom jim ukazovali náš systém, jsme tam, abychom zprovoznili ten jejich systém. Máme dáno, jak ty jejich armády vypadají, a máme dáno, na co je třeba je připravit, aby dělaly.“ Zdroje hovořící s AP říkají, že Spojené státy už připravily téměř 100 různých cvičení a výcvikových programů, které budou v nadcházejícím roce s africkými vojsky provádět.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>