Popření: Starosta New Yorku Michael Bloomberg popírá plány na zákaz domácího kouření. Protikuřácká policie bude vyslána hlídkovat do New Yorského sousedství, aby bránila lidem kouřit ve svých vlastních domovech, odhaluje nový tajný dokument. Budou vyslány komunitní skupiny, aby přesvědčovaly vlastníky nemovitostí a nájemce po celém městě, aby své soukromé budovy přetvořili na nekuřácké zóny, tvrdí dokument, který spatřil New York Post.

  • Vlastníci nemovitostí budou přesvědčování, aby nájemcům zakázali kouřit
  • Starosta Bloomberg popírá plány zákazů domácího kouření

Tyto komunitní skupiny by měly ‚pracovat se správci majetků, nájemci a dalšími, aby přijali dobrovolnou politiku nekuřáckých prostorů,‘ říká dokument.

Po návratu ze své práce každá z komunitních skupin shrábne 10 000 dolarů apanáže – zaplacené z grantu Střediska pro kontrolu chorob.

Tyto zprávy přichází rok poté kdy město zakázalo kouření v parcích a na plážích i přes sliby starosty Bloomberga, že neexistují žádné plány na rozšíření zákazu na obytné budovy.

Dokument vysvětluje, jak mohou smluvní partneři v okolí pomoci s rozvojem agendy zdravotního odboru New Yorku ohledně tabáku, alkoholu, cvičení a diety.

Smluvní strany by mohly zlepšit komunitní uvědomělost a podpořit ‚dobrovolné přijetí politiky nekuřáckých zón, aby se snížilo užívání tabáku a expozice pasivním kouřením.‘

Kritici tento plán nazývají frontálním úderem na osobní svobodu a mají podezření, že s tímhle se dlouho číhalo v záloze, až si veřejnost zvykne na zákaz kouření na veřejnosti, než se zavedení stejný i pro domovy.

Politici města popírají, že nějaký takový plán existuje.

Bloombergova mluvčí Samantha Levine řekla: ‚Město nezakazuje kouření v soukromých rezidencích; jako součást tohoto federálního grantu mohou organizace požádat o projektové financování, které kromě jiného bude komunitu  vzdělávat ohledně dobrovolných politiky bezkuřáckého bydlení.

Zákaz: Vlastníci nemovitostí budou mít možnost změnit znění nájemní smlouvy a realizovat zákaz, jakmile budou nájemní podmínky aktualizovány

Nájemci, kteří mají zájem o zákaz kouření, budou potřebovat jen změnit znění nájemní smlouvy, jakmile dojde k její aktualizaci. Nájemce potom bude mít jen volbu buď novou nájemní smlouvu podepsat a přijmout podmínky nebo se odstěhovat.

Neexistuje žádný zákon, který by nájemcům zapovídal zakazovat kouření, tvrdí realitní advokát Adam Leitman Bailey. Nájemci potřebují jen změnit formulaci nájemní smlouvy, jakmile přijde čas její aktualizace, kuřák se pak může rozhodnout odstěhovat se nebo zůstat.

Vlastníci ve společenství vlastníků by potřebovali 66 procentní většinu, aby přehlasovali své uživatele ve  prospěch zákazu, aby se mohl realizovat.

Většina restaurací ve městě zakázala kouření v roce 1995, což následovaly bary a barové kouty v restauracích v roce 2002.

Dokument odhaluje, že ač počet kuřáků ve městě spadl, 850 000 dospělých a asi 18 000 středoškoláků ještě pořád kouří.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: dailymail.co.uk

]]>