Britský premiér „David Cameron je ochoten nabídnout voličům možnost, aby v přelomovém referendu odmítli britské členství v Evropské unii,“ píší The Times. Podle původního plánu lídra britských konzervativců voliči v referendu odpovědí na to, jestli chtějí zachovat současné uspořádání, nebo si přejí volnější vztahy s Evropskou unií. Možnost EU opustit na seznamu být neměla. Nyní se však londýnský deník odvolává na „dobré zdroje“, podle kterých se Cameron pomalu přiklání k myšlence, že pokud má referendum být věrohodné, musí zahrnovat možnost úplného odchodu z EU.

Deník dodává:

Cameron je nyní přesvědčen, že slíbit voličům hlasování pouze o formě setrvání v EU by ho vystavilo silné kritice ze strany konzervativních euroskeptiků i [krajně pravicové strany] UKIP, a sice že voličům nabízí klamavé referendum bez možnosti skutečné volby.

Konzervativní starosta Londýna Boris Johnson, kterého mnozí pokládají za budoucího lídra Konzervativní strany, mezitím označil projekt společné měny za „katastrofu“, vyzval k omezení britských vztahů s EU na přístup na společný trh a volal po referendu, které by o formě vztahů mohlo rozhodnout. Jak informuje deník The Guardian, Johnson ve svém projevu řekl:

S EU je možné mít zcela životaschopný a šťastný vztah, ve kterém bychom se spokojili se společným trhem, mohli volně obchodovat, ale byli ušetřeni všeho ostatního.

Zdroj: presseurop.eu

]]>