Spojené státy rozšiřují svou přítomnost v Sýrii. Satelitní snímky pořízené 28. prosince ukazují probíhající stavbu prodlužované ranveje letiště v Rmeilanu v provincii al-Hasaka, čímž se upravuje na zabezpečování velkých letadel. Dále už od prosince jsou v oběhu zprávy, že US připravují vyslání letectva do Rmeilanu. Tyto zprávy potvrzují, že přinejmenším některé z těchto zvěstí jsou pravdivé.


Ranvej tohoto letiště byla před touto válkou jen 700 metrů dlouhá a vypadá to, že ta délka se zdvojnásobuje.

Tohoto letiště se mezitím zmocnily kurdské Lidové ochranné jednoty (YPG), které toto letiště kontrolují už přes dva roky.

Potvrzení rozšiřující se US přítomnosti přichází uprostřed militaristických prohlášení vicepresidenta Josepha Bidena, který během projevu na tiskové konferenci s tureckým premiérem Ahmetem Davutoglu v Istanbulu tvrdil, že US jsou připraveny pro vojenské řešení v Sýrii.

Den před tím pozemní operace v Iráku a Sýrii rovněž oznámil US ministr obrany Ashton Carter. Konstatoval, že 101. Aeromobilní divize do Iráku brzy vyšle 1 800 vojáků. Plány pro Sýrii nejsou zatím známy.

US vedený vojenský blok je bezpochyby překvapen úspěchem Syrské arabské armády podporované ruskými Aerokosmickými obrannými silami a údajně i ruskými vojenskými poradci.

Rovněž přichází zprávy, že Rusko využívá civilní letiště v syrském městě Qamishli, které v současnosti kontrolují Kurdové.

[quote align="center" color="#999999"]