V lednu zvýšila ruská centrální banka (CBR) své zlaté rezervy o téměř 20 tun a dosáhla tak svého historického rekordu 1 857 tun, čímž předběhla i Čínu. Ale proč Rusko potřebuje tolik zlata a jak to pomáhá vládě vyrovnat se s měnovými riziky? Ruské rezervy činí 454 miliard dolarů, postupně se blíží cílové úrovni 500 miliard dolarů stanovené CBR. Zatímco USA tvrdí, že je největším držitelem zlata, s 8 134 tunami, Německo je na druhém místě s více než 3 tisíci tunami, Italie a Francie drží 2500 tun.


Nadměrné vydání

Mnoho analytiků zdůraznilo, že od roku 2008 mají velké centrální banky v různých zemích — od Spojených států až po Čínu — nadměrně množství vydaných bankovek, což vyvolalo obavy ohledně „kvality" peněz.
[quote align="center" color="#999999"]

„Současné šílenství ohledně kryptoměn je důsledkem těchto obav. Běžní lidé nakupují zlaté a digitální měny, zatímco racionální centrální banky jak v Rusku, tak v Číně akumulují rezervy," zdůraznil Konstantin Korišenko, vedoucí katedry burzovních trhů a finančního inženýrství na Ruské prezidentské akademii národního hospodářství a veřejné správy.[/quote]

Zlato se zdražuje

Důvodem zlaté horečky je zvýšení ceny. Od ledna 2017 se hodnota tohoto drahého kovu v ruských rezervách zvýšila na 76,6 miliardy dolarů z 60,2 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 27 procent.

Zdroj: " target="\\\_blank">breitbart.com