Před osmi lety tragicky zahynul prezident Polska Lech Kaczyński s manželkou. To, co způsobilo pád letadla je dodnes předmětem spekulací. Před pár dny se objevily závěry znalců, který připravují závěrečnou zprávu. Za pád může posádka. Skupina polských vyšetřovatelů tvrdí, že důvodem pádu já bombový atentát.


„Podle našeho názoru byl v levém křídle letadla Tu-150 umístěný výbušný náboj, který následně způsobil detonaci,“ uvedl Binieda, který při vysvětlování ukázal na konkrétní místo v křídle.

Dánský inženýr Glenn Jorgensen, jeden z expertů výboru, tvrdil, že v místě údajného dopadu na břízy jsou stopy, které naznačují, že mohlo dojít k explozi.

„Jsou tam takové kousky kovu zkroucené o více než 360 stupňů. Pokud jde o takovou deformaci kovu, navíc ne z přední strany na záda, jak by mělo být při zasažení stromem, může to znamenat výbuch,“ řekl.

Binieda dodal, že místo, které označil, má nyní status „podezřelé“. „Náš pyrotechnik potvrdil, že kdyby disponoval páskou s výbušninami, dal by ji na to místo. Provedli jsme i experiment, který dokázal, že že takový náboj nepovede k výbuchu paliva.“ Binieda zároveň řekl, že odborníci, kteří nehodu vyšetřují, dostávají různé hrozby. „Vědce nesnaží a práce na katastrofě v Smolensku bude pokračovat,“ dodal.