Deset světových hlavních bank se zapřísáhlo zničit Bitcoin a ve snaze o dominanci nad trhem vytvořit svou krypto-měnu. Hlavní hrozbou pro všechny krypto-měny jsou nové digitální měny, které budou mít sílu, aby vykopaly konkurenční krypto-měny z trhu a udělaly z nich zastaralou veteš, tvrdí finanční konzultant Luigi Wewege. Sputniknews.com hlásí:


Šest světových největších bank se spojilo do projektu vytvoření nové digitální měny, které se bude využívat k vypořádání transakcí přes blockchain, tj. technologii, která slouží jako digitální účetní deník pro bitcoin.

Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG a State Street se přidaly k projektu „utility settlement coin“, který spustil švýcarský bankovní gigant UBS, hlásí ve čtvrtek Financial Times.

Tím se připojily ke čtyřem dalším bankám Deutsche Bank, Banco Santander, BNY Mellon a NEX, které už podepsaly, že tyto coiny budou požívat. Dělají si naděje, že to učiní finanční trhy daleko efektivnějšími urychlením systémů pro vypořádávání transakcí.

„Tyto obří bankovní domy pro drobnou klientelu zkoumají způsoby, jimiž by využili blockchain technologie k urychlení systémů vyrovnání v pozadí obchodů a pomohly uvolnit miliardy svázaného kapitálu, což by mohlo pomoci podpořit obchody na globálních trzích,“ řekl rádiu Sputnik finanční konzultant Luigi Wewege, co vede Palmetto Global Ventures a je autorem knihy: Digitální bankovní revoluce.

Místo aby se používaly krypto-měny, které v současnosti zamořily trh, jako bitcoin a ethereum, tak banky vyjednávají s regulátory a centrálními bankami o vytvoření digitální měny, která by byla přímo převoditelná na hotovost u centrálních bank, což bude zkracovat čas, náklady a kapitál na vyřizování vyrovnání transakcí po obchodech a na clearing.

„Tyto coiny budou všechny převoditelné do různých měn a skladovat se budou pomocí blockchainu, čili technologie distribuovaného finančního deníku. To jim např. umožní velmi rychlé swapy a bankám to umožní obchodovat finančními cennými papíry daleko rychlejším tempem.“

Tyto banky plánují využívat nových nástrojů vyrovnání, aby si vzájemně platily pomocí coinů v různých měnách.

„Např. když jedna banka dluží 110 milionů $ druhé, která má řekněme dluh 90 milionů € v druhém směru, tak mohou tyto peníze snadno převést téměř okamžitě pomocí nových systémů právě vyvíjených coinů.“

Wewege řekl, že ty nové coiny budou mít nejspíše závažné dopady na trh krypto-měn, který povede v podstatě k jeho „konsolidaci“ jako méně užitečných digitální měn, které budou vytlačovány.

„Nově se rozbíhající krypto-měny prostě nebudou konkurenceschopné s těmito daleko většími hráči, co vstupují na trh. Např. když takový utility settlement coin ožije, tak bude ve skutečnosti konvertibilní v paritě s bankovními vklady v odpovídající měně a učiní to z něj plně podporované hotovostní aktivum v centrální bance.“

„Utratit některý z těchto coinů bude stejné, jako utratit reálnou měnu, s níž je paritní, a tudíž ty současné operace přes menší krypto-měny budou mít obzvláště těžké uchytit se na trhu, když se veřejnosti budou nabízet ty coiny, které těch šest bank za chvíli vyvine.“