Miliardářský spekulant a sociální aktivista George Soros se ve čtvrtek v Davosu pustil do Donalda Trumpa, kdy amerického prezidenta obvinil z pokusů přeměnit svou zemi na „mafiánský stát.“ „Shledávám současný okamžik historie jako velice bolestivý,“ prohlásil ve svých poznámkách Soros. „Prezident Trump by chtěl ve Spojených státech zřídit mafiánský stát, to ale nemůže, protože je tu Ústava, jsou tu další instituce a vitální občanská společnost, které to nedovolí.“


Současným cílem je, řekl, „pomoci zachránit Evropskou unii tím, že ji radikálně překonstruujeme.“

„EU se těšívala nadšené podpoře lidí mé generace, to se ale po finanční krizi 2008 změnilo. EU sešla z cesty, protože se řídila zastaralými smlouvami a chybnou vírou v politiky utahování opasků,“ řekl.

„V důsledku toho značná část současné generace začala považovat Evropskou unii za svého nepřítele,“ řekl Soros, přičemž citoval příklady z Velké Británie, Polska a Maďarska. „I v několika dalších zemích jsou na vzestupu proti-evropské strany. V Rakousku jsou ve vládní koalici a o osudu Itálie se rozhodne v březnových volbách,“ řekl.

Středoevropské země byly ve skutečnosti těmi nejhlasitějšími odpůrci Sorosovského intervencionismu a maďarská vláda tvrdila, že tento progresivní miliardář stojí za plány EU na otevření hranic pro miliony cizinců ze Středního východu a z Afriky institucionalizací masové migrace.

„Jak bychom mohli zabránit, aby Evropská unie neopustila své hodnoty?“ ptal se ve čtvrtek Soros. „Potřebujeme její reformu na všech úrovních: na úrovni Unie samotné, na úrovni členských států a na úrovni voličstva. Prožíváme revoluční období; ve všem probíhá změna. Dnes přijatá rozhodnutí předurčí podobu budoucnosti,“ řekl.

Už předtím tento měsíc Soros řekl, že „té dominantní ideologii národovectví tvrdě vrátí úder“, přičemž lamentoval, že Evropská unie je „na pokraji zhroucení.“ S narážkami na kolaps SSSR Soros říkal: „Je to vždy takové déjá vu při všech velkých změnách – kdy se ukáže, že dominantní ideologií současného světa je národovectví … Je to tak i s EU, proto je ta instituce teď na pokraji zhroucení.“

„A z Ruska se teď stala obnovující se velmoc založená na národovectví,“ řekl.

Zdroj: breitbart.com