Astronomové si užili super-měsíc, který se ukázal na Nový rok, a teď se Měsíc chystá lidi opět ohromit, když se 31. ledna kolem půlnoci stane jak modrým měsícem, tak krvavým měsícem. Super-měsíc, modrý měsíc a úplné zatmění měsíce


Země se bude nacházet uprostřed mezi Sluncem a Měsícem a to znamená, že sluneční svit bude muset projít atmosférou Země a pak bude rozptylovat zelené až fialové světlo daleko více než to dělá s červeným světlem. Znamená to, že Měsíc dostane rudý vzhled, a proto to jméno modrý měsíc.

Naposledy, když k takové události došlo, to bylo 31. března

To znamená, že pro astronomy dojde ke třem měsíčním událostem během jedné noci. Astronomové žijící v Austrálii, ve východní a střední Asii, na Novém Zélandu a v Indonésii budou mít nejlepší šanci tuto událost pozorovat. Naposledy, kdy k tomu došlo, a všechny tři události proběhly spolu během stejné noci, to bylo před více než 150 lety. Canon of Lunar Eclipses uvádí, že naposledy, kdy lidské bytosti byly svědky úplného zatmění o modrý měsíc, to bylo 31. března 1866.

Lidé ve Spojených státech si ale tuto událost budou muset nechat ujít, neboť k zatmění dojde těsně při západu měsíce. Níže uvedená grafika ukazuje, kde to zatmění bude viditelné. Bodem největšího zatmění bude Austrálie asi ve 23:30 AEDT bude to trvat asi 1 hodinu a 16 minut.