Sám papež upozornil na důležitost nekonečného diskursu na téma lživých zpráv a říká, že první jejich příklad lze najít v Bibli. Dnešní papež katolické církve řekl, že první příklad falešných zpráv najdeme v biblické Genesis, když ďábel proměněný v hada přemlouval Evu, aby snědla zakázané ovoce.


Vydání tohoto dokumentu následuje po mnohaměsíčních diskusích, které se týkaly toho, nakolik byla volba amerického prezidenta Donalda Trumpa ovlivněna falešnými zprávami.

Přestože papež nikdy nejmenuje jméno amerického prezidenta, samotný Trump však říká, že on vymyslel termín „fake news". Používá ho často v rozhovorech, když chce diskreditovat média, která píší o jeho administrativě.

Ve svém prohlášení papež vyzývá ke „vzdělanosti pro pravdu", aby lidé mohli odlišit skutečné zprávy od falešných. Zdůrazňuje také, že žurnalistika „není jenom prací, ale je posláním".

Vatikánský mluvčí Greg Burke, bývalý reportér US outlets, sdělil zpravodajství Reuters:

Papež neříká, že všichni novináři jsou hadi, ale jistě uznává, že jimi mohou být.

Na závěr svého prohlášení, papež žádá novináře, aby pamatovali, že lidé se nacházejí uprostřed příběhu (jsou účastníky příběhu, dějství) a nejsou pouhými „kliknutími".