Téměř polovina Němců se chce dočkat návratu Německé Marky, kdy jen 41 procent říká, že si chtějí podržet euro. Průzkumový Institut YouGov v pověření novin Bild zjistil, že 49 procent Němců chce, aby jejich národ měl zase svou vlastní nezávislou měnu.


Řecká vláda utrácela nad poměry a německá ekonomika chrlila přebytky, takže si spořila hotovost.

Pak ale byli němečtí daňoví poplatníci v podstatě nuceni vykoupit Řecko z dluhů, což zaselo sémě zahořklosti vůči této měně.

K tomuto vývoji veřejného mínění dochází v okamžiku, kdy se Německo s Francií dohodly na hlubší fiskální integraci včetně možného vytvoření Celoevropského ministerstva financí a jednotného rozpočtu tohoto bloku.

Když tento víkend promlouval francouzský prezident Emmanuel Macron po boku německé kancléřky Angely Merkel, tak znovu zopakoval svoji touhu po vytvoření ministerstva financí Evropské unie, které bude odpovědné za společný rozpočet celé eurozóny.

Německo a vláda paní Merkelové jsou však už ohledně tohoto plánu poněkud opatrnější, ale obě vlády mají v úmyslu své rozdílné přístupy v nadcházejících měsících vyřešit.

„Na stole jsou rozdílené návrhy a včera jsem s francouzským prezidentem diskutovala o tom, že sjednotíme své postoje do března,“ řekla kancléřka Merkelová při společné tiskové konferenci s Macronem na konci evropského summitu v Bruselu.

Řekla, že došlo k dohodě o tom, že „směřujeme k bankovní unii“ a že ministři financí by měli vyjednávat o krocích, jak postoupit s tímto projektem.

Zdroj: breitbart.com