Ankara není ve válce jen s Kurdy, potírá taktéž možnost svobodně informovat o dění v zemi. Předseda Asociace nezávislých médi Stanislav Novotný v rozhovoru analyzuje situaci se svobodou projevu v Turecku. Turecké úřady v reakci na zmařený pokus o vojenský převrat z 15. července dnes vydaly zatykače na 47 novinářů. Uvedli to světová média s odkazem na televizní stanici CNN Türk. Policie dostala za úkol novináře zadržet v rámci vyšetřování osob blízkých duchovnímu Fethullahu Gülenovi, kterého Ankara obviňuje ze zosnování puče, při němž přišlo o život nejméně 246 lidí.


Zároveň státní agentura Anadolu uvedla, že během výjimečného stavu byly uzavřeny tři tiskové agentury, 16 televizních kanálů, 23 rozhlasových stanic a 45 deníků.

Organizace Reportéři bez hranic varuje, že míra svobody médií v zemi je tristní. Turecko se podle jejího hodnocení nachází za Pákistánem a dokonce i za Zimbabwe.

Co si myslí o situaci v zemi, sdělil předseda Asociace nezávislých médi Stanislav Novotný.

Turecké úřady nedávno vydaly zatykače na 47 novinářů, byly uzavřeny tři tiskové agentury, 16 televizních kanálů, 23 rozhlasových stanic a 45 deníků. Jaký je váš názor na čistku v turecké mediální sféře?

Pluralita názorů a svoboda projevu dostává jistě v Turecku na frak. Na druhou stranu je třeba konstatovat, že vzniklá situace dosvědčuje, že turecké představy o demokracii jsou na hony vzdálené představám většinového Evropana. Turecko je země velmi jiné politické kultury a řeklo si svými činy o neevropskou existenci. V očích obyvatel Evropy se i těmito kroky posunulo opět na pozici historického nepřítele.