Německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier bude diskutovat o možnosti zformovat koaliční vládu s euroskeptiky, tj. se stranou pravicových populistů Alternativa pro Německo (AfD), tj. s třetí nejsilnější politickou stranou v zemi. Pan Steinmeeier tento týden plánuje sejít se s vůdci různých stran, „které by mohly mít dostatečné pragmatické průsečíky, aby zformovaly vládu,“ včetně AfD, řekl jeho mluvčí Der Spiegel.

K tomuto vývoji dochází den poté, co vůdkyně parlamentní skupiny AfD, Alice Weidel prezidenta obvinila z „nedemokratického vylučování“ její strany z koaličních rozhovorů.

AfD vyšla z nedávných spolkových voleb třetí s asi 12 procenty hlasů, čímž získala v legislativě 94 křesel.

Během toho Křesťanskodemokratická unie Angely Merkelové (CDU) a její sesterská Křesťanskosociální unie (CSU) utrpěly nejhorší volební výsledek od roku 1949.

Také jejich bývalý koaliční partner, Sociální demokraté (SPD) utrpěli svůj nehorší poválečný výsledek a oznámili, že opustí „velkou koalici“ a půjdou do opozice.

Paní Merkelová mezi tím nezvládla sestavení vlády s ostatními malými stranami včetně libertariánských Svobodných demokratů a stranou Zelených, když se ideologické odlišnosti ukázaly být příliš velké.

Vůdčí politik CDU a současných zemský ministerský předseda Šlesvicko-Holštýnska Daniel Günther před dvěma týdny s hanlivými odkazy na AfD řekl, že ustupovat ohledně migrace krajně levicovým Zeleným by jen přiživilo současný nárůst „extremismu“.

V pondělí to paní Merkelová zjevně vzdala a řekla, že je „velice skeptická“ ohledně vedení menšinové vlády a narážela na nové volby jen pár dnů poté, co průzkumy ukázaly, že velká většina německých voličů, 68 procent, upřednostňuje druhé volby.

Vůdci AfD mezi tím opakovaně řekli, že se staví proti spolupráci s paní Merkelovou a její stranou, kdy jeden z jejich vůdčích kandidátů Alexander Gauland v září řekl, že povedou na kancléřku „štvanici“ a doženou ji k odpovědnosti.

„Milí přátelé, teď když jsme zjevně třetí největší stranou… tak se vláda musí klepat. My je budeme pronásledovat. Budeme štvát (paní Merkelovou) … a svou zemi si vezmeme zpět a pro náš lid,“ vychloubal se před davem jásajících příznivců v Berlíně.

Zdroj: breitbart.com