Zájem českého prezidenta Miloše Zemana o rozvoj vztahů s Ruskem dělá dojem na evropském kontinentu, oznámil novinářům tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Český prezident je v Rusku na oficiálně návštěvě od 20. do 24. listopadu na základě pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina. Poznamenal, že společně se Zemanem přijela do RF delegace obchodníků a že „tady bezpodmínečně pocítí vzájemnost".


Český prezident Miloš Zeman na setkání s ruským kolegou Vladimirem Putinem požádal nepřekládat jeho slova z ruštiny: čeští žurnalisté tomu i tak musí rozumět.

„Mě nemusíte překládat, žurnalisté musejí rozumět ruštině," řekl Zeman na začátku jednání s Putinem. Přičemž použil české slovo rozumět, které v takové podobě v ruštině neexistuje.

„Přivezl jsem s sebou asi 140 českých podnikatelů. A jelikož je ještě jednotka české armády, která obsluhuje vládu, tak jen dvě letadla značky Airbus nestačila, museli jsme si pronajmout třetí letadlo," řekl Zeman novinářům o jednáních s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Český prezident Miloš Zeman vyzval Rusko a země Západu, aby se zřekly vzájemných sankcí.

„Navzdory sankcím se ekonomická spolupráce rozvíjí (mezi Českem a RF). To však neznačí, že jsem se smířil se sankcemi. Dobře víte, že jsem dlouhodobě jejich protivníkem. A to se netýká jenom sankcí schválených EU vůči Rusku, ale také sankcí RF vůči EU. V jednu krásnou chvíli je potřeba s tímto skončit (se vzájemnými sankcemi)," řekl novinářům Miloš Zeman po jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Zeman uvedl, že vzájemné vzdání se sankcí je výhodné pro obě strany. „Vždyť pokud to neuděláte, tak budete připraveni o naše skvělé sýry," zavtipkoval Zeman. „A pivo si seženeme a otevřeme", zavtipkoval na oplátku Putin.

Zeman také uvedl, že vystupuje proti pokusům některých politiků o přepisování historie. „Zdá se mi, že je to jednoduše ubohé," řekl český prezident. Připomněl výroky bývalého ukrajinského premiéra Jaceňuka o tom, že Sovětský svaz napadl Německo a po cestě okupoval území Ukrajiny. „Ti, kteří si nepamatují svou minulost, jsou odsouzeni k tomu, aby si ji zopakovali," řekl Zeman.