Po působivém debutu během Přehlídky vítězství v Moskvě je nový tank T-14 Armata stále ještě zahalen tajemstvím, byť RT uvádí deset faktů, které jsou o „supertanku" známy. První, co je nutné zdůraznit, je to, že Armata není tank, ale obrněná platforma, na jejímž základě budou postaveny desítky strojů. Kromě bojového tanku T-14 bude na základě platformy možné postavit podvozek pro samohybná děla, nebo pro protiletadlové komplexy.


T-14 je první ruskou zbraní, která byla plně vyvinuta v postsovětské epoše a na jejíž vývoj postačilo pouhých šest let, zdůrazňuje RT. Výroba některých klíčových prvků tanku, takových, jako pancéřování a věžička, bylo zkonstruováno od nuly.

Tank T-14 Armata je vybaven zcela automatizovanou a bezposádkovou věží. To je z technologického pohledu snad nejrevolučnějším řešením projektantů. Předpokládá se, že to umožní zajistit spolehlivější ochranu posádky, která se nachází v pancéřované kapsli.

Podle údajů Ministerstva obrany RF by se Armata v budoucnu mohla, díky věži nové generace, která je zcela řízena posádkou s pomocí HD kamer a senzorů po celém povrchu, stát prvním bojovým tankem bez posádky.

Nejnovější ruský tank T-14 Armata bude v perspektivě vyzbrojen kanónem ráže 152 mm s výkonnou municí, která, podle prohlášení vicepremiéra Dmitrije Rogozina, bude „propalovat metr oceli".

Systém aktivní obrany Afganit, která je na Armatě nainstalován, využívá k odhalení projektilů radary a poté je automaticky sestřeluje. Přesné charakteristiky tohoto systému nejsou známy, avšak ruské zdroje píší, že je schopen zastavit rakety vypálené z vrtulníku Apache. Američtí odborníci přitom tvrdí, že systém Afganit bude efektivní především proti reaktivním granátům a podkaliberním střelám.

Armata je lehčí, než většina západních tanků. T-14 může vyvinout rychlost až 90 km/h, což je o 20 km/h více, než zvládne americký M1A2 Abrams.

I když Armata ještě nevstoupila do fáze velkosériové výroby, byla cena T-14 dříve odhadována na 400 milionů rublů (nebo 8 milionů USD dle současného kursu). To je nižší cena, než v případě francouzského tanku AMX Leclerc, nebo amerického hlavního bojového tanku M1A2 Abrams. Kromě toho, je to méně, než je cena jiných dopravních prostředků nové generace, takových, jako jihokorejský K2 Black Panther, nebo japonský Type 10.

Celkem Rusko plánuje vyrobit 2300 tanků Armata — 500 kusů ročně. Indie, která je největším odběratelem ruských zbraní, pravděpodobně bude prvním zahraničním zákazníkem, který si Armatu pořídí.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: cz.sputniknews.com