Pravidelné pití perlivých nápojů zvětšuje riziko cukrovky, zvýšeného tlaku a mozkové mrtvice, k takovému závěru došli vědci z Univerzity Stellenbosch v JAR, uvádí Daily Mail. Standardní lahev sodovky o objemu 0,33 litru obsahuje přibližně 39 gramů cukru, což je o 14 gramů více, než je denní norma dospělého člověka. Může to mít vliv nejen na nabírání tělesné váhy, ale může to být i příčinou řady onemocnění.


Vědci zkoumali zdravotní stav lidí, kteří každodenně pili více než pětkrát perlivou vodu, a zjistili, že pravidelné pití takového množství cukru napomáhá rozvoji cukrovky druhého typu a metabolického syndromu, který spočívá ve zvýšení tělesné hmotnosti, narušení sacharidové výměny a arteriálním vysokém tlaku.

Zároveň vědci připomínají, že podle OSN tato dvě onemocnění každoročně vezmou život 19 milionům lidí.

Ti, co pili sodovku v průběhu 10 týdnů, vykazovali 17% snížení příjmu inzulinu a častěji si stěžovali na hypertenzi a další srdečně-cévní onemocnění.

„Široké rozšíření podobných poruch je těsně spojeno s urbanizací a vedením špatného životního stylu, který zahrnuje málo pohybu, kouření a špatné stravování.

Nadměrné užití cukru se v posledních deseti letech stalo značně pozorovatelným.

Je to jedna z nejpozorovatelnějších změn ve stravování, která je považována za hlavní faktor rozvoje metabolických a cévních onemocnění," oznámil vedoucí vědecký pracovník univerzity Faadiel Essop.

Zdroj: dailymail.co.uk, snews.com