Maďarsko nabídlo, že si vezme křesťanský kříž, který musí být podle francouzských úřadů odstraněn ze sochy Jana Pavla II. v Brittany. Tamní soudy původně rozhodly, že celá ta socha, darovaná tomuto malému městečku z Ploörmel ruským umělcem, musí být stržena, teď ale už říkají, že zůstat může za předpokladu, že se z kříže setne hlavice, což přimělo starostu, který tento dar přijal, aby si stěžoval na „útok na součást naší kultury.“


Toto rozhodnutí rovněž vyvolalo značně pozdvižení v rodné zemi tohoto zesnulého pontifika v Polsku, kde je tento mnohými včetně současné vlády veleben jako symbol polského zápasu o vymanění se z komunistického jha.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó řekl reportérům v Budapešti, že toto město už kontaktoval s nabídkou, že zařídí záchranu kříže a jeho převoz do své země, kde jej přijme Gymnázium Svatého Benedikta.

„Takováto opatření musí být považována za pokusy skoncovat s civilizací a kulturou tohoto kontinentu,“ varoval tento ministr, kdy pokusy odstranit křesťanské symboly z veřejného života ve jménu tolerance charakterizoval jako „ohromující sebe-degradaci“ a „jako nesmírně sebepoškozující“. Dodal, že ty ohromné proporce ilegální imigrace ohrožují křesťanský charakter Evropy a že nově příchozí se s takovým nadšením své kulturní identity nezbavují, takže ti by mohli přepsat místní zvyky.

„V těchto dnech vidíme, jak se objevují nové problémy, o kterých si dosud nikdo nedovedl představit, že by se vůbec objevit mohly, protože bez ohledu na náboženské vyznání nikdo přeci nemůže zpochybnit fakt, že křesťanství je určující součástí evropské kultury,“ řekl.

„Je to skutečně tak, že se Evropa v 21. století zbavuje křesťanských symbolů? Mají snad všichni právo na náboženskou svobodu kromě křesťanů?“

Szijjátróvy komentáře stojí v ostrém protikladu k těm, které pronesl další ministr zahraničí z EU, Jean Asselborn, který už svou pozici zastává déle než kterýkoliv jeho protějšek z EU.

Asselborn ze slavného Lucemburska, které v EU zaujímá tři nejdůležitější mocenské pozice v Bruselu a Strasburku, je bývalým náměstkem současného předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera, a ten v nedávném interview formuloval zcela odlišný přístup ke křesťanství v evropské kultuře.
„Pokud někomu dělá starosti ochrana křesťanství před islámem a tudíž kvůli tomu zavírá hranice a nedovoluje vstup dovnitř nikomu jinému… Tak takového byste měli nazývat extremistou,“ prohlásil s poukazem, že Evropský soudní dvůr by měl země jako Maďarsko a Polsko přimět ke kázni, když „odmítají otevřít dveře uprchlíkům z Jihu, kteří mluví arabsky a jsou to muslimové.“

Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán už v minulosti počastoval takové vůdce EU, jako je Asselborn tvrdými slovy, když řekl konferenci o persekucích křesťanů, že „největším nebezpečím, které ohrožuje Evropu dneška, je lhostejné ticho evropské elity, která se zříká svých křesťanských kořenů i přes skutečnost, že osud středovýchodních křesťanů by měl Evropu probudit, aby si uvědomila, že ať se zatím stala nevěřící, jak chce, tak je tu fakt, že to, co se děje tam, by se mohlo zrovna tak dít i nám.“

Jack Montgomery

Zdroj: breitbart.com