Projekt nejnovějšího technologického systému zahájila republika Udmurt v evropské části Ruské federace, která zahájila investiční pilotní projekt „Robograd“. Podle autorů projektu Intelligent City jeho stavba – možnost vytváření nových trhů pro inovátory a nalezení řešení stávajících problémů ve městech. Organická kombinace vzdělání, vědy a odvětví špičkových technologií sníží odliv kvalifikovaných mladých lidí z republiky a vytvoří platformu pro provádění federálních programů meziregionálních projektů a soukromých iniciativ.


Přibližně 1 000 hektarů oblasti Robogradu bude naplněno životními, kulturními a vzdělávacími aktivitami a stane se atraktivní destinací pro turisty z celého světa a světa.

„Naším úkolem je ukázat ideální městský model s možností vstupu do tohoto stavu již existujících měst,“ říkají městští architekti v prezentaci projektu.

Projekt se věnuje zdokonalenému dopravnímu systému a logistice. Díky prostorovým variacím architektonických řešení umožní město volný a bezpečný pohyb občanů bezpilotními létajícími dopravními prostředky pro přepravu zboží a výrobků.

Jednoduché a vysoce kvalitní technologické řešení pro distribuci vody, kanalizace, vytápění, solární, větrnou a geotermální energii umožní obyvatelům nového města snížit spotřebu vody a elektřiny o 50-60 procent, což odráží nižší výdaje pro občany. Odhadovaná cena projektu činí 180 miliard rublů.

„Odvážní lidé, kteří jsou schopni postavit město, není příliš. Většina věří, že je to nemožné, ale chtěl bych dokázat, že budování nových měst je levnější, než přestavba starých a umožněním rozvoje celého regionu,“ říká Nikolai Mamaev.