Zdařilé diverze proti íránským jaderným objektům snížily pravděpodobnost vojenského zásahu Izraele. Potvrzují to zejména slova poradce izraelského ministra obrany Amose Gilada o tom, že k válečným akcím v nejbližším čase nedojde. I když jde o konkrétní období, je to ale první podobné prohlášení v posledních měsících. Po uplynutí více než měsíce oznámil Írán o explozích na elektrickém vedení, jež uskutečňuje přísun k uranovým podnikům v Fordu a Natanze. Tento incident ukázal velkou zranitelnost íránského jaderného programu a závislost na technogenních faktorech, pověděl prezident Institutu Blízkého Východu Jevgenij Satanovskij:

Umožňují li počítačové programy, jež jsou s to nakazit virem íránské jaderné objekty, anebo jiné technogenní způsoby zastavit íránský jaderný program, obejít se bez války, má to být určitě uskutečněno.

Prezident USA Barack Obama válku nechce, nejednou to potvrdil: dokonce odmítl stanovit další červenou čáru v íránském jaderném programu, na čemž trval Izrael. Avšak žádný smysl to nemá, říkají odborníci. Během 18 let překročil Írán již sedmkrát stanovené mezníky. A jak napsal 2.září list The New York Times, zbývá spojencům varianta, o které se neradi šíří: tajné operace.

Dr. Steve Pieczenik: Válka s Iránem odstartuje třetí světovou válku

Irán reaguje na masivní shromažďování armády flotil USA v Perském zálivu

Izrael se chystá k útoku na Irán, v Zálivu se hromadí celá armáda britských námořních sil

Útok na Írán by mohl vyvolat válku na celém Blízkém východě, tvrdí USA

Patří k nim také diverze v jaderných objektech. Zdokonalují se špionážní metody shromáždění informací: v blízkosti Fordu bylo nalezeno zařízení pro monitoring podniku maskované jako kámen. Vybuchl při pokusu o jeho přemístění. Zahraniční agenti se již natolik přiblížili k íránskému jadernému programu, že to vážně znepokojuje vedení této země. Brigádní generál Amir Alí Hadžizade prohlásil o možném preventivním útoku na Izrael. Po agresivním generálově projevu připustil poslanec íránského parlamentu možnost vystoupení Teheránu z MAAE. V Íránu tvrdí, že tato organizace dodává údaje pro diverze v jeho jaderných objektech.

Na tomto pozadí učinil íránský prezident Mahmúd Ahmádinežád vzácné usmiřovací gesto: sdělil, že jeho země usiluje o dosažení dohody o horní hranici jejích zásob obohaceného uranu. Ahmádinežád ale podotkl, že nepočítá s pokrokem kolem „íránského případu“ do listopadových voleb v USA. Prohlášení bylo učiněno na prahu schůzky „šestky“ mezinárodních vyjednavačů (pět stálých členů RB OSN plus Německo) s Teheránem na téma jeho jaderného programu. Jednání se mají konat ve čtvrtek v New Yorku.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>