Evropská komise zahájila kázeňské řízení proti Polské vládě poté, co tento národ ignoroval opakovaná varování Bruselu, aby nepokračoval s dlouho slibovanými opatřeními justiční reformy. Poté, co Evropská komise (EK) vyslala četné předchozí hrozby, v sobotu 29. července, tj. den poté, kdy vláda publikovala dokument vládní politiky vytyčující nadcházející změny, tak EK poslala vládní straně Práva a spravedlnosti (Prawo i Sprawiedliwosc, PiS) formální nótu.


EK prohlašuje, že má ‚stěžejní obavy o právní řád‘, když se u soudu požaduje, aby soudkyně odešly do důchodu ve věku 60 let, zatímco jejich mužské protějšky by pokračovaly v práci až do 65 let, v čemž, jak říkají, vidí rozpor s rovností pohlaví v zaměstnání.

EK rovněž vyjádřila své obavy, že ministr spravedlnosti dostává příliš pravomocí, aby propouštěl a jmenoval předsedy soudů.

„Nová pravidla umožní ministru spravedlnosti, aby uplatňoval vliv na jednotlivé běžné soudce prostřednictvím zvláště vágních kritérií pro prodlužování jejich mandátů, a to tudíž podvrací princip neodvolatelnosti soudců,“ uvedla v tiskovém prohlášení EK.

Polské ministerstvo zahraničí v sobotu v prohlášení vysvětlilo, že věk odchodu do důchodu soudců byl prostě upraven tak, aby byl v souladu s celonárodním důchodovým věkem u obou pohlaví, což platilo už od doby, kdy vláda Práva a spravedlnosti provedla předchozí důchodovou reformu. Před touto reformou museli jak muži, tak ženy pracovat až do 67 let. Ministerstvo zdůraznilo, že „sociální politika a justice spadají do kompetence členských států,“ a že tato záležitost bude „podrobně vytýčena v polském stanovisku k výhradám Evropské komise.“

Tato žaloba proti Polsku přichází poté, co místopředseda EK Hans Timmermans, který v minulosti Viktora Orbána označil za anti-semitu za kritiku George Sorose, ve středu prohlásil, že by měl být zahájen proces suspendování hlasovacích práv Polska, pokud to bude dále pokračovat po své cestě.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro v odpovědi na Timmermanovy hrozby na tiskové konferenci ještě v ten samý den řekl: „Rád bych pana Timmermanse požádal, aby přestal k Polsku, k Polskému lidu a k polské vládě promlouvat s takovou arogancí, protože si zasloužíme určitou úctu.“