Tichomořská flotila US Navy je schopna provést masivní jaderný útok na území Číny „třeba příští týden“, přikáže-li to prezident Donald Trump, řekl americký admirál. Ruský tisk je však skeptický a odkazuje se na odborníky. S vojenskou otevřeností to prohlásil velitel flotily Scott Swift na konferenci v Austrálii v reakci na otázku z publika. Zdůraznil, že „každý americký voják přísahal poslouchat rozkazy vrchního velitele“, připomněla ruská agentura RIA Novosti ve svém materiálu.


Na jedné straně není jeho odpověď překvapující: příkazy se v ozbrojených silách nediskutují. Na druhé straně – admirál nesklouzl do zdvořilostí a neschoval se za standardní věty o důležitosti spolupráce mezi USA a Čínou, obecných cílech vysoké diplomacie a jiného pozlátka a přímo odpověděl: „přikáže – udeříme“. Nicméně, mnoho vojenských odborníků nepochybuje o tom, že tento výpad je jen částí velké politické hry. Koneckonců má Čína čím na agresi odpovědět.

Aritmetika hromadného ničení

Z technického hlediska má admirál Swift všechny důvody pro takové agresivní prohlášení. Jednoduchá aritmetika: v Pacifiku je 10 z 18 amerických jaderných ponorek třídy „Ohio“ s balistickými raketami Trident a Trident II (s doletem 7.400 až 11.000 kilometrů). Jedna ponorka nese 24 raket, z nichž každá může zasáhnout území nepřítele osmi (kapacitou 450 kilotun) nebo 14 hlavicemi (s kapacitou 100 kt). To znamená, že 10 amerických ponorek je schopno vypálit na Čínu třetinu jaderného arzenálu USA. A to je i bez vstupu do zóny bojových hlídek čínských ponorek, díky do doletu „Tridentů“, je mohou vypustit od amerických pobřežních vod. Například z havajských ostrovů.

„V daném případě na začátku velké války všechny tyto lodě Ćína nenajde, a nestačí zničit,“ řekl RIA Novosti vedoucí výzkumný pracovník v Ústavu pro Daleký Východ, expert na zbraně hromadného ničení Vasilij Kašin. „V současné době má Čína k dispozici od 75 do 100 mezikontinentálních balistických raket (ICBM). Tři čtvrtiny z nich mohou dosáhnout na kontinentální Spojené státy a zbytek na Aljašku a Havaj. Část těchto střel je vybavená samostatně naváděnými hlavicemi. Nejméně 20 raket je umístěno v šachtách a tunelech a ostatní jsou mobilní. Kolik raket přežije první americký úder, lze těžko určit. S největší pravděpodobností přežije okolo 10 až 20 jednotek „DF-5A“, „Dongfeng-31A“ a nejnovějších „DF-41“. Ty mohou být použity proti Spojeným státům v rámci odvetného úderu Číny."

Kromě toho je součástí čínské ponorkové flotily šest až osm strategických jaderných ponorek projektu 094 „Jin“, z nichž každá může nést tucet balistických střel „JL-2“. Nicméně, informací o těchto zbraních a lodích je málo. A rovněž není známo, zda by flotila dosáhla místa odpalu, a překonala koridory specializovaných podmořských lovců US Navy – víceúčelových lodí třídy „Los Angeles“ a „Seawolf“.

Historie se opakuje

Vasilij Kašin zdůraznil, že hrstka čínských raket, která by přežila první úder Tridentů, by ještě musela prorazit systém strategické protiraketové obrany USA – bariéru protiraketových střel SM-3 námořních a pozemních základen. Odborník se domnívá, že brzy Pentagon „uvede systém k takové úrovni“, že bude schopen s největší pravděpodobností zachytit hlavice v závěrečné fázi letu rakety.