Izraelský ministerský předseda Benjamin Netanyahu říká, že Izrael je proti nedávno dohodnuté americko-ruské dohodě o příměří v jižní Sýrii. Po nedělní schůzce s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem Netanyahu reportérům řekl, že Tel Aviv je tvrdě proti dohodě o příměří v jižní Sýrii, která podle jeho domněnek v této arabské zemi konsoliduje íránskou přítomnost. Netanyahu řekl, že tato dohoda napomáhá íránským plánům zařídit si dlouhodobou přítomnost Íránu na severní hranici Izraele, což se židovský stát opakovaně zapřísahal, že nebude tolerovat.


Press TV hlásí:

Vrcholný izraelský činitel promlouvající pod podmínkou anonymity tvrdil, že Teherán, kromě toho, že do této arabské země posílá poradce, má zájem o nasazení rozsáhlých vojenských sil v Sýrii včetně zřízení letiště pro íránské letectvo a námořní základny pro loďstvo.

Izraelský premiér o dohodě o příměří rovněž v neděli v noci telefonicky diskutoval s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem.

7. července se Rusko, USA a Jordánsko dohodly, že podpoří příměří v jihozápadní Sýrii a zřídí zónu de-eskalace táhnoucí se provinciemi Dara’a, Suwayda a Qunietra v oblasti sousedící s Izraelem okupovanými Golanskými výšinami.

Trilaterální dohoda o zastavení nepřátelství byla oznámena po schůzce mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem v souběhu se summitem G20 v německém městě Hamburg.

Netanyahuovy poznámky odhalují značné neshody mezi Tel Avivem a těmito velmocemi, které se až dosud držely pod pokličkou a vyjadřovaly se jen tichými diplomatickými kanály.