Dvě muslimské děti, obě sestry, zmeškaly v Haagu fotografování třídy, protože byl zrovna Eid al-Adha, v důsledku čehož škola tuto dvojici kompenzovala 500 euro. Jejich rodiče požadovali 10 000. (ilustrační foto) Škola Maria Montessori v Haagu byla kvůli tomu pohnána k soudu a obviněna z diskriminace, protože tyto sestry se na třídní fotografii neobjevily. Kantonální soud shledal školu vinnou a udělil této dvojici 500 euro (13 000 Kč) kompenzace každé z nich, hlásí holandský vysílač RTL News.


Advokátka těchto sester Alura Zuydgees řekla, že tento incident, k němuž došlo v roce 2015, byl jasným případem diskriminace, protože jedinými tím postiženými lidmi byli muslimové. Škola hájila rozhodnutí, že se pokusila fotografa přivést ráno, ale jediná doba, kdy byl fotograf k dispozici, byla ta, kdy ty sestry byly i se svou matkou v mešitě na modlitbách.

Matka této dvojice původně chtěla za tento incident 10 000 euro a během procesu řekla: „Víte, jak se ta pětiletá dcerka cítí, když každý den vstupuje do třídy, dívá se tam na obrázek a ptá se: ‚Mami, proč tam nejsem já?‘ a vy tohle tomu dítěti nemůžete vysvětlit?“

Paní Zuydgees řekla, že matka byla v tomto případě s výsledkem spokojená.

Strana proti masové migraci Strana za svobodu (PVV) vedená holandským kritikem islámu Geertem Wildersem předložila k tomuto případu parlamentní dotaz, kdy se ptá, zda byl ten soudce, který tomu předsedal, „šílený“ a zda by nemohl být ze svého místa suspendován.

Pan Wilders se uchýlil ke komentářům k tomuto případu i na Twitteru, kdy vystavil obrázek ženy v plně tvář zahalujícím nikábu a s nadpisem, použijte těch 500 euro k nákupu beznávratové letenky do nějaké islámské země.

I Wilders byl pohnán k soudu za své předchozí komentáře k tématu masové migrace a zvláště muslimů. Koncem loňského roku byl shledán vinným z nenávistné mluvy a pokutován 5000 eury za komentáře pronesené v roce 2014 o marockých zločincích.

Wilders mluvil během volební kampaně k davu příznivců a se zeptal, zda chtějí více Maročanů nebo méně Maročanů v zemi, na což dav volal: „Méně! Méně! Méně!“ a Wilders řekl: „My se o to postaráme.“

Minulý měsíc se pokusila rakouská islámská organizace proti Wildersovi vznést další obvinění z nenávistné mluvy kvůli proslovu ve Vídni v roce 2015, v němž islám nazval „ideologií války a nenávisti.“ Rakouští prokurátoři tento případ předali svým holandským kolegům, kteří proti Widersovi odmítli vznést obvinění, protože ten mluvil o ideologii islámu, nikoliv o jednotlivých muslimech.

Zdroj: snews.com



Loading…