Zakladatelka nové „liberální“ mešity v Berlíně se nachází po 24 hodin pod policejní ochranou poté, co jí přichází stovky hrozeb smrtí. Advokátka Seyran Ates, zakladatelka letos zřízené liberální Ibn Ruschd-Göetheho mešity paní Ates, kurdská muslimka narozená v Turecku, obviňuje tureckou vládu prezidenta Recep Tayyip Erdogana tvrzením, že za těmi každodenními hrozbami smrtí jsou Erdoganovi přívrženci, hlásí Kronen Zeitung.


Turecký vládní náboženský úřad Diynet okamžitě Ates s její mešitou odsoudil s obviněním, že zakladatelé mají blízko ke Gulenovu hnutí, které obviňují z pokusu o puč z loňského léta.

V důsledku obvinění od Diyanet se mnoho berlínských muslimů úplně této mešitě vyhýbá a Ates samotná dostala policejní ochranu.
„Na sociálních médiích jsem dostala za zřízení této mešity tolik hrozeb smrtí, že Národní úřad kriminální policie uvěřil, že mě musí nepřetržitě chránit,“ řekla Ates.

Podle zpráv tuto mešitu komentoval i sám prezident Erdogan prohlášením, že by se měla zavřít, co nejdřív to půjde.

„Na tom se zase jednou ukazuje Erdoganův dětinský duch, když ten nikdy nerozuměl demokracii a nikdy ji nechtěl. Erdogan osobní svobody neuznává,“ řekla Ates.

Ates říká, že věří, že turecká vláda tuto mešitu chce zavřít kvůli její liberální interpretaci islámu a její spojování s Gulenem je jen cestou jak ji a ostatní zastrašovat.

Tato mešita je v Německu unikátní, když je otevřena jak pro sunnitské, tak šíitské příznivce a dovoluje, aby se muži i ženy modlili ve stejném sále, aniž by od žen požadovala, že by měly mít na hlavě šátek.