Americký prezident Trump bude mít v pátek 7. července první „plnocennou schůzku“ s ruským prezidentem Putinem, která proběhne v souběhu se summitem G20 v Hamburgu, oznámil v úterý Kreml. „Byl dohodnut datum sedmého července,“ řekl Putinův zahraničně politický poradce Jurij Ušakov, zatímco mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov to upřesnil, že nepůjde o pouhý krátký kontakt na pomezí summitu.


Na tuto schůzku byly narážky už předtím, ale až do dneška musel Kreml říkat, že žádné načasování ani žádná agenda nebyly dosud dohodnuty, čímž se podle FT u Moskvy odrážela ta iracionální nejistota ohledně toho, co od pana Trumpa čekat.

Činitelé ruského ministra zahraničí v pondělí řekli, že tito dva prezidenti plánují diskuse o Sýrii, Ukrajině a terorismu. Rusko rovněž vidí potřebu prodiskutovat bilaterální záležitosti, odzbrojování, spor o ruském diplomatickém majetku zabraném v prosinci v americkém Marylandu a u New Yorku. Ač Severní Korea není mezi plánovanými tématy, tak první vypuštění mezikontinentální střely této země z dnešní noci by to mohlo v nadcházejících dnech změnit.