Perspektivní bojové vozidlo podpory tanků BMPT-72 Terminator 2 bylo poprvé zahlédnuto v Sýrii. Bašáru Asadovi ho předvedl náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov během návštěvy syrského prezidenta letecké základny Hmímím. …


Na fotce, která se hojně šíří sociálními sítěmi a médii, je zaznamenána poslední modifikace BMPT v písečném maskování, jež je částečně přikrytá maskovací sítí. Podle všeho tento stroj je součástí sil, jež spolu s tanky T-90 brání ruskou základnu.
Syrská vojenská výprava je první bojovou zkušeností Terminatora 2. Jeho předchůdce byl vytvořen ještě v roce 2001 známý jako Objekt 199 Ramka. BMPT je stroj s unikátními charakteristikami a velmi složitým osudem. Dlouhé roky jej ruské ministerstvo obrany pod různými záminkami odmítalo zařadit do výzbroje. Nicméně podle řady expertů mise bojového vozidla podpory tanků v Sýrii může být zkouškou jeho schopností, která odhalí, zda jej armáda skutečně potřebuje. Další osud Terminatora bude záviset od toho, jak se předvede na bojišti.

Pozemní torpédoborec

Zkušenosti války v Afghánistánu a dvě čečenské kampaně ukázaly, že největší nebezpečí pro obrněnou techniku v boji v městské zástavbě a ve složitém terénu představují nepřátelské jednotky vybavené granátomety a protitankovými řízenými střelami (PTŘS). Konstrukční kancelář Uralvagonzavod proto vyvinula BMPT jako mobilní a univerzální prostředek ochrany obrněné techniky před pěchotou. Podle konstruktérů tyto stroje mají postupovat společně s tanky a útočit na jakýkoliv cíl, který představuje nebezpeční pro jejich chráněnce.

Pro tento účel do BMPT přímo nacpali nejrůznější zbrojní systémy. Moderní BMPT-72 v tomto ohledu proto spíše připomíná jakýsi pozemní torpédoborec než bojové vozidlo. Mezi jeho hlavní zbraně patří dvojice 30mm automatických rychlopalných kanónů 2A42 (jež jsou rovněž instalovány na BMP 2, BTR 90 a na bitevních vrtulnících) se zásobníkem o 900 nábojů. Kromě kanónů je na věži umístěn 7,62mm kulomet PKT. Po stranách věže jsou ještě umístěny dvě obrněná pouzdra, jež obsahují odpalovací zařízení s řízenými protitankovými střelami systému 9M120-1 nebo 9M120-1F/4, jež jsou schopné ničit cíle v okruhu šesti kilometrů. Kromě toho jsou v přední části korby namontovány dva automatické granátomety AG-17D s tříštivými granáty pro boj s pěchotou. Veškerý tento arzenál je umístěn na podvozku tanku T-72. První terminatory řídila pětičlenná osádka.

Původně se plánovalo vybavit k roku 2010 zcela prvními verzemi BMPT jednu rotu pozemních sil. Stroj však tehdy nebyl přijat do výzbroje. V období mezi lety 2011 a 2013 série z 10 Terminatorů byla dodána do Kazachstánu. Nicméně ruské ministerstvo obrany se nezamýšlelo zcela vzdát BMPT a v roce 2013 provedlo zvláštní cvičení zasvěcené jeho bojovému využití s vyučujícími Rjazanské vyšší školy vzdušných sil. Hlavní výtkou BMPT ze strany vojáků byla tehdy příliš velká osádka. Nicméně v případě BMPT-72 Terminator se ji konstruktérům podařilo snížit na tři členy.

Problémy s výhledem

Mimochodem, ministerstvo obrany mělo i jiné námitky proti tomuto vozidlu. Podle názoru člena Odborné rady Vojensko-průmyslové komise Ruska, plukovníka tankových vojsk ve výslužbě Viktora Murachovského, bojové vozidlo podpory tanků v Pozemních vojscích bylo donedávna absolutně nevyužité.

„Hlavním úkolem tanku na válečném poli je uvidět cíl", řekl RIA Novosti odborník. „Jestliže ho uvidí, zničí ho. Ať je to dlouhodobý palebný bod, protitanková řízená střela, obrněné vozidlo, voják s granátometem.

To vše tank zasáhne na vzdálenost přímé viditelnosti. To znamená, že palebná síla mu stačí. Jestliže se podíváme na sledovací prostředky a zaměřovací komplexy na Terminátorech a na hlavních bojových tancích, uvidíme, že jsou absolutně identické.




Loading...