Diplomatické depeše zveřejněné Wikileaks odhalují, že korunní princ Abú Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan žádal v roce 2003 před invazí do Iráku USA, aby vybombardovaly televizní síť Al Jazeera. Mohammed bin Zayed (MBZ) se dva měsíce před touto válkou sešel s americkým diplomatem Richardem Haasem, aby prodiskutovali zpravodajství katarské Al Jazeery a možnost omezit hněv Arabů kvůli americkým válkám.


Tento dokument odhaluje, že Američanům rovněž radil, aby až začnou s prvním útokem na Afghánistán , nedovolili žurnalistům, aby je přitom doprovázeli, aby se nereferovalo o civilních obětech.

Podle této depeše v té době MBZ podporoval syrské ho prezidenta Asada, i když teď je sesazení Asada pro země Zálivu vrcholnou prioritou.

Tehdy korunní princ tvrdil, že kdyby se USA s Asadem střetly, tak vznikne mocenské vakuum, které vyplní „děsní chlapi.“

Middle East Eye hlásí

Podle této depeše Mohammed bin Zayed (MBZ) Richardu Hassovi „se smíchem připomínal“ rozhovor s jeho otcem Sheikhem Zayedem a emirem Kataru hamad Al-Thanim, při němž si Hamad stěžoval na MBZ, že ten USA žádal, aby „bombardovaly Al Jazeeru.“

„Podle MBZ Zayed (jeho otec) opovržlivě odpověděl: ‚Je na tom něco špatného?‘“

MBZ ve svých komentářích pronesených během přípravy na invazi do Iráku v roce 2003 varoval před veřejným míněním v Arabském světě před invazí – i když to označil za „zkrotitelné“, pokud ta válka bude krátká a účinná – pokud nebude těžce rozdmýcháváno reportážemi katarské televizní sítě a radil, aby se její vliv přidusil.

MBZ řekl, že „je pro něj záhadou, proč Katarci pokračují přes Al Jazeeru s rozpalováním veřejného mínění…,“ a navrhoval USA, aby využily svou váhu k tlaku na Doha.

Depeše dodala, že MBZ „zdůrazňoval potřebu, aby se USA pustily do Kataru ke zkrocení Al Jazeery.“

V dubnu 2003 byla kancelář Al-Jazeery v Bagdádu zasažena americkou raketou, kdy jednoho zaměstnance zabili a dalšího zranili, avšak mluvčí amerického Ústředního velitelství BBC News tehdy řekl, že tato stanice „není a nikdy nebyla cílem.“ I v roce 2001 byla Kábulská kancelář této stanice také zasažena dvěma bombami v dalším americkém útoku, ač tehdy nedošlo k žádným obětem.

Tato prohlášení jen ukazují tu už desítky let se táhnoucí zášť mezi Katarem a Sjednocenými arabským emiráty, která zase jednou vykypěla ven, když Saúdové, SAE a Egypt zavedly blokádu Kataru a požadují zavření této sítě.

Minulý týden Rijád přeložil seznam 13 požadavků na Katar, k nimž také patří skoncování podpory Doha pro Muslimské bratrstvo a omezení diplomatických vztahů s Íránem a zavření turecké vojenské základny u Doha.




Loading...