Známý vizionář a miliardář ukázal novou vizi, jak si představuje kolonizaci rudé planety Mars. Představil detaily studie, podle níž chce přepravit až milion lidí na tuto planetu. Ambiciózní cíl je velmi drahý a riskantní, ale Američan se nevzdává. Kolonizovat Mars předestřel vizionář, miliardář a investor Elon Musk (45) ještě v září minulého roku. Firma SpaceX je známá svým vesmírným programem.


Její ředitel Musk je přesvědčen, že už za několik desetiletí let budou lidé žít v kolonii na jedné z planet naší sluneční soustavy.

„Když se Země stane neobyvatelnou, lidé budou mít alternativy,“ obhajuje nový vesmírný projekt Musk, který prezentoval na mezinárodním astronautický kongresu v mexické Guadalajaře ještě loni.

Před pár dny své plány posunul zase o kousek dál. Musk chce přepravit milion lidí na Mars. Přeprava jednoho člověka by stála od 100 do 200 tisíc dolarů. Tyto myšlenky publikoval v akademickém časopise Nový Vesmír. Aby jeho záměry byly ekonomicky výhodnější, plánuje opakovaně využívat rakety na vesmírné lety, což by snížilo cenu tisícinásobně.

Raketu s obývacím prostorem by poháněl motor SpaceX s názvem Raptor. Na jeho vývoji se stále pracuje. Bude však trojnásobně výkonnější než motor Merlin, který poháněl raketu Falcon 9, která havarovala.

Představte si nyní 42 těchto motorů Raptor, jak vzlétá ze země. Jejich síla bude schopna unést 300 tun na orbit Země. Pro srovnání současný rekord drží raketa NASA, která vynesla asi 135 tun na orbit Země. Raketa by měla vynést vesmírnou loď na oběžnou dráhu, a co je nejzajímavější, vrátit se na místo odletu a takto vynášet dalších pasažérů do vesmíru.

Každá raketa by mohla absolvovat asi tisíc letů. Vyneseny vesmírné lodě by měli počkat na orbitě do momentu, kdyby se polohy Země a Marsu měli dostat do výhodné pozice na cestu. Tato situace nastává každých 26 měsíců. Jedna loď by mohla odnést až 100 pasažérů. Vzhledem k výše popsané detaily, milion lidí by Musk dopravil na Mars v horizontu 50 až 100 let.

Zajímavé je také, že i tyto vesmírné lodě by se vraceli zpět na Zemi. Kdy můžeme být nejdříve svědky vesmírného divadla? Musk tvrdí, že nejdříve za deset let.




Loading...