Neschopnost cítit vinu, pocit neohroženosti a dominance nad osobami – to by mohlo znít jako popis vysoce postaveného ředitele či politika, ale ve skutečnosti jde o seznam osobnostních rysů běžně nacházených u psychopatů. Podle nového výzkumu tyto podobnosti možná nejsou jen shodou okolností. Tým výzkumníků z Emory University v Atlantě nedávno zjistil, že neohrožená dominance spojovaná s psychopaty může být predikcí úspěchu v jednání prezidenta. Tyto studie vyšly ve vydání Journal of Personality and Social Psychology ze září 2012.

„Určité psychopatické rysy mohou být jako dvojsečný meč,“ sdělil v písemném prohlášení vedoucí autor této studie Scott Lilienfeld. „Např. neohrožená dominance může přispět k bezohledné kriminalitě a násilnostem nebo i k dovednému vedení tváří v tvář krizi.“

Tito výzkumníci sestavili osobní hodnocení 42 předchozích US prezidentů – až do George W. Bushe včetně něj – a využili při tom data od asi 100 expertů na historii, jako životopisci, žurnalisté a političtí vědci. Tyto osobnosti se porovnaly s tím, jak si ten který prezident vedl, a začaly se projevovat určité vazby.

Ze všech uvedených testovaných bývalých prezidentů ve studii z Emory to byl podle výzkumníků Theodore Roosevelt, co měl v pořadí největší neohroženou dominanci. Následoval jej John F. Kennedy, Franklin D. Roosvel, Ronald Reagan, Rutheford Hayes, Zachary Taylor, Bill Clinton, Martin Van Buren, Andrew Jackson a George W. Bush.

„U politiků je mnohem pravděpodobnější, že jsou to sociopati, než u lidí z obecné populace,“ řekla The Huffington Post při předchozím článku Dr. Martha Stoutt, která se také podílela na studii z Emory. Termíny sociopat a psychopat lze v profesích zbývajících se mentálním zdravím zaměňovat, řekla.

„Myslím, že byste nenašli žádného experta v oblasti sociopatie, psychopatie, antisociálních osobností, který by tohle zpochybňoval,“ pokračovala Stoutt. „To, že malá menšina lidských bytostí nemá žádné svědomí, bylo a je pro naši společnost hořkou pilulkou, co musíme spolknout – může to ale vysvětlit i mnoho velkých věcí, jednou z nich je i nestydatě klamné chování politiků.“

Výzkumníci z Emory uvedli, že psychopatické osobnosti jsou definovány pomocí myriád osobnostních rysů, včetně mnoha takových, co jsou maladaptivní. Ale tato nedávná analýza otevírá dveře dalším studiím o jejich podmíněně pozitivních účincích.

„Věříme, že je zapotřebí k těmto obecným závěrům o smělosti vůdců více výzkumů,“ uvedl v prohlášení Lilienfeld.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: huffingtonpost.com

]]>