Od počátku katastrofy úřady postupně kontrolují všech 360 000 dětí a dospívajících v regionu. Japonské úřady selhaly, když nedodaly jodové tablety dříve než 5 dní po katastrofě a pouze v okruhu 20 km od katastrofy (nikoli 100-150 km). Podle březnových výsledků mělo 13 384 z 38 000 (36%) dětí a dospívajících cysty a uzliny štítné žlázy, úřady se však i přesto stále snaží uklidňovat obyvatelstvo. Podle doktora Dr. Reinharda Uhriga, atomové experta z GLOBAL 2000, jde jen o špičku ledovce, pokud se výsledky šetření potvrdí u prvních 100 000 dětí, v horším případě se rozvine rakovina štítné žlázy u 25 000 japonských dětí.

Ruští vědci objevili v Pacifiku radiaci

Ruští vědci objevili radiaci v severozápadní části Tichého oceánu na vzdálenosti 500-800 km na východ od havarované japonské jaderné elektrárny Fukušima.

Jak sdělilo ruské Dálněvýchodní regionální hydrometeorologické středisko, výprava Ruské geografické společnosti zjistila, že obsah radioaktivního cesia-137 převyšuje tu desetkrát stav před havárií Fukušimy. Navíc bylo poprvé zaregistrováno cesium-134, které se dřív nevyskytovalo.


V japonských rybách bylo objeveno radioaktivní cesium

V Japonsku bylo objeveno radioaktivní cesium. Chemický prvek byl nalezen v rybách, které byly uloveny u břehů prefektur Šizuoka, Niigata a Iwate. Předpokládá se, že se jedná o cesium z JE Fukušima 1, které se do těchto regionů dostalo deštěm. Zpráva upřesňuje, že koncentrace nalezených radioaktivních částic je malá a při konzumaci není pro zdraví lidského organismu hrozbou.

 

Radiace ve Fukušimě je dvakrát vyšší než výpočty

Po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1, k níž došlo 11. března loňského roku, se do ovzduší vylučuje dvakrát víc radioaktivního cesia, než činily výpočty vědců. Ve středu to oznámili ve vědecko-výzkumném ústavu Hlavní meteorologické správy této země. Závěry vědců vycházejí z údajů získaných při měření radiace v mořské vodě, jejíž vzorky byly odebrány v dubnu-květnu v 79 místech.

]]>