Neustálé snižování cen na sodovku a další slazené nápoje patří mezi hlavní zdroje hrozeb zdraví celého lidstva, uvádí vědci v časopise Preventing Chronic Disease. „Ve všech zemích, které jsme zkoumali, za stejný podíl svých příjmů si dnes člověk může koupit o 71 % více objemu slazených nápojů než v roce 1990. V rozvojových zemích je situace ještě horší. V jejich případě se jedná o 89 % více nápojů než před 27 lety. Lze říci, že zlevnily dvojnásobně," uvádí Jeffrey Drope z Americké společnosti pro výzkum rakoviny v Atlantě (USA).


Lékaři a dietologové jsou poslední roky znepokojeni újmou, kterou lidstvu může způsobit holdování slazeným a syceným nápojům. Před dvěma lety vědci z USA zjistili, že nadměrná konzumace slazených a sycených nápojů každoročně způsobuje smrt přibližně 184 tisícům lidí. Většina úmrtí připadá na země Latinské Ameriky a na samotné Spojené státy.

Jak v minulém roce uvedli vědci z Bostonské univerzity, největší výrobci těchto nápojů investují značné sumy peněz, aby prosadili své zájmy téměř ve stovce zdravotnických organizací v USA, což brání ustanovení vysokých cen pro slazené nápoje nebo omezení jejich prodeje.

Drope se snažil se svými kolegy zjistit, jak se vyvíjela situace s dostupností slazených nápojů během posledních třiceti let v 40 vyspělých ekonomikách a v 42 rozvojových zemích pomocí určení cen nápojů a výše příjmů v roce 1990 a dnes. Pro komparaci vědci sledovali cenový vývoj obyčejné balené vody ve stejných zemích a za stejné období.