CNN prohlásila, že podobnost mezi francouzskými prezidentskými volbami a americkými prezidentskými volbami je „děsivá“, jelikož jejich predikce volebních čísel pro Marine Le Pen by mohla být daleko vyšší, než ukazují průzkumy. Americké prezidentské volby 2016 zažily více než dost různých překrucování a obratů, které nakonec vedly k vítězství prezidenta Donalda Trumpa u sboru volitelů.


CNN tvrdí, že francouzské volby vypadají v mnoha ohledech stejně, jelikož kandidáti establishmentu jako Republikán Francois Fillon a Socialista Benoit Hamon ze soutěže vypadávají. Článek napsaný Davidem A. Andelmanem tvrdí, že francouzská média se chovají dost podobě tomu, jak to dělala před volbami ta americká média, když „v podstatě dávají posvěcení jednomu ze dvou vůdčích kandidátů už předtím, než byl odevzdán první hlas.“

Francouzské noviny Le Monde se čtenářů ptaly: „Jak budou vypadat první měsíce prezidentování Emmanuela Macrona?“ což Andelmanovi, jak říká, připomíná americká média, která tvrdila, že Hillary Clinton přeci prohrát nemůže. Některé kanály jako Huffington Post jí dávaly ve volební den 98,2 procentní šanci na vítězství.

Andelman tvrdí, že oba favorité voleb, nejen Marine Le Pen, ale i Emmanuel Macron, jsou „děsiví“. Le Pen, protože chce Francii vyvést z Evropské unie a z eura, a navíc chce bojovat i s islamizací, a Macron, protože „za sebou nemá žádnou stranickou mašinérii, která by jej podporovala při jakékoliv bitvě v Národním shromáždění.“

Většina průzkumů poukazuje, že Macron a Le Pen se drží v prvním kole těsně vedle sebe. Ale CNN říká, že ty průzkumy jsou zmetky a předpovídá, že Le Pen bude mít daleko vyšší výsledek, když tvrdí, že mnozí z příznivců Le Pen s médii nemluví a netráví čas u internetových stránek, kde probíhá většina francouzských průzkumů.




Loading...