Minulý týden jsem zdůrazňoval fakt, že poslední Index tiskové svobody vykázal u americké tiskové svobody propad o 13 míst na trapnou 46 příčku v globálním pořadí. Pokud dostanou autoritáři v Obamově administrativě volnou ruku, tak se tato země v indexu příštího roku propadne ještě více. Zdejší článek o tomto propadu americkém umístění v žebříčku tiskové svobody: Reportéři bez hranic zjišťují, že svoboda tisku v USA utrpěla „jeden z největších úpadků“ ve světě. Je neuvěřitelné, že Federální komunikační komise (FCC) se chystá rozjet cosi zvaného studie Potřeby kriticky důležitých informací, která začlení vládní „výzkumníky“ do mediálních organizací celého národa, aby se tito ujistili, že ty organizace plní svou funkci řádně.


Ne, to není „ konspirační teorie “. To je reálné a představuje to takovou hrozbu Prvnímu dodatku, že současný člen komise FCC Ajit Pai nedávno napsal úvodník do Wall Street Journal varující Američany před tímto plánem. Píše:

[quote align="center" color="#999999"]

Zpravodajské organizace se často neshodnou v tom, co Američané potřebují vědět. Např. MSNBC si zjevně myslí, že doprava ve Fort Lee, J.J. je krizí naší doby. Na druhou stranu Fox News se rozhodla pro reportáže o útocích ze září 2012 na americký diplomatický areál v Benghází v mnohem větším rozsahu než jiné sítě. Co se týče jich, tak se Americký lid neshodne o tom, co chce vidět.

Všichni by se ale měli shodnou na jednom: Není to v žádném případě úloha vlády, aby tlačila mediální organizace do reportážích o určitých příbězích.

Bohužel s tím Federální komunikační komise, v níž jsem komisionářem, nesouhlasí. Loni v květnu FCC navrhla iniciativu ke vpádu federální vlády do zpravodajských kabin po celé zemi. Se svou „Studií napříč mnoha trhy o potřebě kriticky důležitých informací“ čili CIN tato agentura plánuje vyslat výzkumníky, aby vyslýchali reportéry, redaktory a vlastníky stanic ohledně toho, jak se rozhodují o tom, které příběhy pustí. Začátek provozních testů v Columbia S.C. je naplánovaný na tohle jaro.

Podle FCC je účelem CIN vyslídit z informací od televizních a rozhlasových vysílačů fungování „procesu, podle něhož jsou příběhy vybírány“ a jak často stanice referuje o „potřených informací s kritickou důležitostí“ spolu s „vnímáním zaujatosti stanic“ a s „vnímáním reakcí informacemi neobslouženého obyvatelstva.“ [/quote]

Nemám už tušení, v jaké zemi od tohoto okamžiku žiji.

[quote align="center" color="#999999"]

Jak FCC plánuje vyštrachat všechny tyto informace? Zaprvé, tato agentura si vybrala osm kategorií „kritických informací“, jako je „životní prostředí“ a „ekonomické příležitosti“, o nichž věří, že by o nich místní reportéři měli referovat. Plánuje požádat ředitele stanic, ředitele zpravodajství, žurnalisty, televizní moderátory a reportéry vysílání, aby vládě sdělili svoji „zpravodajskou filosofii“ a to, jak stanice zajišťuje, aby se ke komunitě dostávaly kriticky důležité informace.

Účast ve studii Potřeba kriticky důležitých informací je dobrovolná – tedy teoreticky. Na rozdíl od průzkumů veřejného mínění, se kterými se Američané dennodenně setkávají, a buď je zodpoví, nebo ne, podle chuti, dotazníky FCC může být pro vysílače těžké ignorovat. Mohli by bez licence FCC být mimo business, a ty se musí každých osm let obnovovat.

Měly by snad všechny stanice následovat příkladu MSNBC a přerušovat diskusi s bývalou kongresmankou o sběru telefonních záznamů Agenturou národní bezpečnosti, aby nabízely živé vstupy z předvedení Justin Bieber k soudu? Jako spotřebitel zpráv, mám na to i já názor. Ale můj názor by neměl znamenat více než názor kohokoliv jiného jen proto, že zrovna pracuji pro FCC.[/quote]

Prostě nenacházím slov. Celý úvodník si přečtěte ZDE.

Michael Krieger

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: libertyblitzkrieg.com