USA nečekaně rozmístily u břehů Jižní Koreje útočnou skupinu vedenou letadlovou lodí Carl Vinson, uvedla média. Vojenský expert Vasilij Kašin v přenosu rádia Sputnik vyjádřil obavy, že se to může obrátit v nepředvídatelné následky. USA nečekaně umístily k břehům Jižní Koreje skupinu vedenou atomovou letadlovou lodí Carl Vinson, uvedla informační agentura Jonhap.


Podle agentury se útočná skupina amerických lodí ke Korejskému poloostrovu blíží ze Singapuru, podle původních plánů se měla zastavit v Austrálii.

Kromě letadlové lodi Carl Vinson do skupiny patří dva torpédoborce a jeden křižník se řízenými raketami na palubě, které jsou schopné zneškodnit balistické rakety.

Agentura podotýká, že přesun lodí není obvyklý, protože tato letadlová loď USA byla u Jižní Koreje už před měsícem.

Jonhap uvádí slova zástupce ministerstva obrany Jižní Koreje Moon San Kyunga o tom, že to odráží „vážný zájem (pozn. USA) k situaci na Korejském poloostrově". Zástupce ministerstva předpokládá, že akce USA jsou namířeny na posílení ochrany pro případ jaderného testování nebo vypuštění balistických raket KLDR.

Média dříve uváděla, že Rada pro národní bezpečnost USA předala prezidentovi země Donaldu Trumpovi zprávu o možných reakcích na jadernou hrozbu ze strany Pchjongjangu, které zahrnují možnosti rozmístění jaderných zbraní v Jižní Koreji, a také odstranění severokorejského lídra Kim Čong-una. Jak tvrdí televizní stanice NBC, USA mohou sáhnout k jedné z těchto variant, pouze jestli nedokáží spolupracovat s Čínou v zadržování KLDR.

Před návštěvou USA, která se konala minulý týden, prezidenta Číny Si Ťin-pchinga prezident USA Donald Trump v rozhovoru pro noviny Financial Times řekl: „Jestli se Čína nevypořádá se Severní Koreou, tak to uděláme my."




Loading...