Zatímco ruské a syrské bombardéry zatím ještě každodenně útočí na pozice teroristů v Sýrii, saúdský ministr zahraničí nevěří, že v Sýrii vypukne WW3 a navrhuje vybavení teroristů raketami země-vzduch. Napsal Mario Andrijasevic exkluzivně pro SouthFront: …


V interview vedeném německým Spiegel Online řekl saúdský ministr zahraničí Adel al-Jubeir, že Saúdové v Sýrii poskytnou umírněné opozici rakety země-vzduch. Al-Jubeir řekl, že protiletecké rakety „umírněné opozici umožní neutralizovat vrtulníky a letouny režimu“ – a tudíž „změnit rovnováhu sil zrovna tak, jako ty rakety rovnováhu změnily už v Afghánistánu.“

Když se al-Jubeira ptali, čeho chce Saúdská Arábie v Sýrii dosáhnout, tak jasně řekl, že v dlouhodobé perspektivě bude Sýrie pořád ještě existovat, jako existuje dnes, ale bez Bashara Assada. A pokračoval, že čím déle to potrvá, než k tomu dojde, tím to bude horší. Saúdský ministr zahraničí uvedl dva způsoby řešení syrského problému, a oba končily bez Bashara Assada.

Zaprvé „je tu politický proces, kterého se snažíme dosáhnout prostřednictvím toho, co se nazývá Vídeňská skupina. K tomu patří zřízení vládní rady, která převezme moc od Bashara Assada, napíše ústavu a otevře cestu k volbám, řekl al-Jubeir.“

Když se ho ptali, jaká je další možnost, odpověděl: „Další možností je to, že válka bude pokračovat a Bashar Assad bude poražen. Když, jak jsme rozhodli v Mnichově, dojde k přerušení nepřátelství a do Sýrie bude moci proudit humanitární pomoc – tak to otevře dveře pro začátek procesu politické transformace. Jsme na velice delikátní křižovatce, ale musíme to zkusit. Pokud ale politický proces nebude fungovat, je tu vždy i jiný přístup.“

Magazín Spiegel pokračoval prohlášením Medveděva, v němž na Mnichovské bezpečnostní konferenci mluví o nebezpečí „III. světové války“, a zeptali se al-Jubeira na jeho názor na toto.

Saúdský ministr zahraničí odpověděl, že si myslí, že Medveděvovo prohlášení je přehnaně dramatizované a pokračoval faktem, jak to všechno začalo, když někdo měl osmi devítileté děti, co píší po zdech. Jejich rodičům pak řekli: „Už je nikdy neuvidíte. Když chceš mít děti, jdi za svou ženou a udělej si nové.“ A tak jeho lid rebeloval a on je brutálně rozdrtil. Věděl, že jeho armáda ho nemůže ochránit, a tak požádal Íránce, aby mu přišli pomoci.

Írán vyslal do Sýrie Revoluční gardy, ty přivedly i šiítské milice, Hezbollah z Libanonu, milice z Iráku, Pákistánu, Afghánistánu, všechno šiíty, ale ani ti mu nemohli pomoci. Teď si přivedl Rusy a ani ti ho nejsou schopni zachránit, řekl al-Jubeir.

A teď tu máme probíhající válku s Daesh, což je důvod, proč jsme sestavili koalici vedenou US, v níž je Saúdská Arábie jedním z prvních členů. Saúdská Arábie vždy říkala, že kdyby se tato koalice pustila do pozemní operace, takže se jí se svými speciálními silami zúčastníme.

I Rusové říkají, že jejich cílem je porazit Daesh. Jestli by vyslání pozemních vojsk v boji proti Daesh pomohlo, tak proč by to automaticky znamenalo III. světovou válku? Bojí se snad Rusové, že porážka Daesh otevře dveře porážce Bashara Assada? Já si však nemyslím, že v Sýrii vypukne III. světová válka, řekl al-Jubeir.

Podle al-Jubeira vypadají vztahy s Ruskem pořád velice dobře, i když spolu ohledně Sýrie nesouhlasí. Saúdové na tento nesouhlas pohlíží více jako na taktický než jako na strategický. Saúdská Arábie chce stejně jako Rusko vidět jednotnou a stabilní Sýrii, kde budou všichni Syřané požívat rovných práv.

[quote align="center" color="#999999"]