Vojenské letadlo Tu-154, které havarovalo nad Černým mořem, vůbec nepadalo, ale přistálo na vodu v kontrolovaném letu řízené velitelem posádky, píše list Kommersant. Jak oznámil list s odvoláním na zdroj blízký vojensko-technické komisi, 3D modelování ukázalo, že letadlo vzlétlo v normálním režimu. Poté „neudělala posádka žádnou z chyb, které bývají v podobných případech běžné — letadlo nepřevýšilo kritické úhly náběhu, neztratilo rychlost, nedostalo se do vývrtky a vůbec nepadalo", podotýká list.


Asi minutu po startu letadlo vystoupilo na asi 250 metrů a vyvinulo rychlost asi 360 až 370 kilometrů za hodinu, a hned poté se začala na palubě „rychle vyvíjet mimořádná situace".

„Spočívala v tom, že řídící pilot — velitel posádky Roman Volkov, který měl pokračovat ve stoupání, začal místo toho fakticky přistávat. Jak ukázalo modelování, Tu-154 v průběhu deseti sekund — až do střetu s vodou — klesal v tak zvaném kontrolovaném letu řízený letcem", praví se v článku.

Mezi příčinami, které uvádí list s odvoláním na své experty, je „prostorová dezorientace". Faktory, které mohly ovlivnit tragedii, by se mohly stát kromě toho únava posádky a emocionální vypětí letců.

Letadlo Tu-154 ruského ministerstva obrany, jež letělo do Sýrie, se zřítilo do Černého moře v prosinci. Podle zprávy ministerstva bylo na palubě 92 lidí: osmičlenná posádka a 84 cestujících, mezi nimiž bylo 8 vojáků, 64 umělců Alexandrova souboru, 9 zaměstnanců ruských televizí, předsedkyně dobročinného fondu Spravedlivá pomoc Jelizaveta Glinka, známá jako doktorka Líza, a dva federální úředníci.

Zdroj: snews.com

Loading…