Po sérii nejrůznějších korupčních afér (Gripen, Pandur,) a selhání na nejvyšších místech (Tvrdík, Parkanová, Peake) se možná rýsuje na obzoru další skandál. Tentokrát se týká dodávky neprůstřelných vest pro české vojáky. S tímto problémem se armáda a ministerstvo obrany (Martin Stropnický, ANO bude líp!) potýká již několik let, neprůstřelných vest je značný nedostatek. Jako obvykle v České republice se nejprve nic nedělo a pak se vyhlásila veřejná soutěž. Tentokrát uspěla Česká zbrojovka a potřebné vesty měla dodat v listopadu minulý rok.


Zbrojovka s vestou uspěla ve vojskových i kontrolních zkouškách, a proto většinu z objednaných (2291) vest vyrobila. Zakázka za 68 miliónů, 29 720,– Kč / kus. Česká zbrojovka měla ovšem s dodávkou problém. Řada námitek a dotazů na technickou specifikaci zapříčinila mnohaměsíční zpoždění.

„Po dlouhodobém dialogu s Českou zbrojovkou byl smluvní vztah ukončen. Vzájemné závazky budou řešeny dle smlouvy a právního řádu ČR," řekl v pondělí Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Jedním z udaných důvodů je, že celá výroba vest neproběhla pod dohledem státního Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti (SOJ).


Náhradní řešení je ovšem na obzoru. Americké vesty SPCS Magnum TAC-1. Které ovšem vyjdou dráž, 35 tisíc korun bez DPH. Hlavně, že české vojáky vystrojí standardizovanou výstrojí americké výroby a podpoří americkou zbrojařskou firmu (firma KDH Defense Systems, USA). Působením lobbistů z Divokého západu se snad nějaký obor Bezpečnostní informační služby České republiky zabýva.

Několik informací k samotné neprůstřelné vestě. Nejedná se přímo o neprůstřelnou vestu ale o nosič balistických plátů. Nosič/vesta do které se zasunují balistické pláty. Mezi profesionály se rozhořela diskuze, zda ministerstvo hodlá nakoupit vesty včetně balistických plátů, či pouhé nosiče. Tato informace není dosud jasná a málokdo by byl překvapen, kdyby nastala horší varianta.



Vojáci armády České republiky mohou jen doufat, že dodáné nosiče/vesty budou včetně balistických plátu, které nebudou z pryskyřice, a že nebudou muset čelit konfliktům bez této ochrany.

Třešničkou na dortu je, že v rámci NATO existuje agentura NSPA, kde lze běžně řešit dodávky standardizované výzbroje a výstroje. Proč se Česká republika rozhodla agenturu využít pouze v případě prvních 500 vest za 17,5 miliónu je již jen další v řadě nezodpovězených otázek v celé kauze.

Petra Sadová