Až dosud byl za největšího podvodníka v českých dějinách považovaný Josef Harry Jelínek (nar. 1905). Po neúspěšném pokusu vystudovat medicínu se, vždy elegantní a znalý několika jazyků, živil jako gigolo. Nakonec se vydal na dráhu obchodníka s obrazy a starožitnostmi. Většinou se jednalo o kradené předměty nebo falsifikáty Paula Cézanne, Lucase Cranacha či Henri Matisse. Do roku 1937, kdy jeho podnik zanikl, na něj bylo podáno 501 žalob. Jelínek svým šarmem i schopností všem namluvit, že má modrou krev, akademický titul a vlastní několik šlechtických sídel, dokázal zázraky. Je neuvěřitelné, kolik lidí mu naletělo.

Jeho mistrovským dílem byl prodej hradu Karlštejn důvěřivým americkým manželům, kteří toužili koupit staré šlechtické sídlo. Jelínek je pozval na Karlštejn, kastelánovi namluvil, že hrad potřebuje uzavřít kvůli filmovému natáčení, najal divadelní sboristky, oblékl je do kostýmů – a nadšení manželé mu rovnou vyplatili zálohu 30 tisíc dolarů. Když zjistili, že hrad je státní, ani nepodali trestní oznámení, aby si nepoškodili pověst. Ještě před tím se měl Jelínek s nic netušícími oběťmi setkat v chorvatském Splitu a za 10 tisíc dolarů jim jachtu, kterou měl sám vypůjčenou, prodat. Přestože na něj byl vydán zatykač, podařilo se mu na jaře 1945 uprchnout do zahraničí. Kde a kdy zemřel není známo. Snad v roce 1986 v Itálii. (wikipedie)

Šimon Kubišta je jeho důstojným pokračovatelem. Vysoce inteligentní, výmluvný, charizmatický, přesvědčivý, jazykově vybavený, vždy dokonale oblečený. Současně velikášský, lehkomyslný, rozhazovačný. Jako šéf matčiny advokátní kanceláře si napůjčoval přes 600 milionů, které dnes věřitelé marně vymáhají. Z jejich peněz financoval nákladný život plný drahých aut, automobilových závodů a luxusních dovolených. Největší balík peněz zmizel neznámo kde. Přestože, jak se nyní ukázalo, práva na Západočeské univerzitě v Plzni nedostudoval, podle kolegů a klientů vystupoval na pracovních schůzkách sebejistě, orientoval se ve složitých právních otázkách kolem pohledávek a dokázal přesvědčivě argumentovat judikaturou soudů. Podle insolvenčního rejstříku uznal insolvenční správce pohledávky za advokátní kanceláří Kubištová & Co. v hodnotě 598,6 milionu. Mezi hlavními věřiteli jsou Raiffeisenbank, Oberbank, NEY spořitelní družstvo a družstvo Peněžní dům. Nevysvětleno zůstává, proč banky a záložny poskytovaly další úvěry, když Kubišta prokazatelně nesplácel. Zřejmě je přesvědčila stará smlouva s telefonním operátorem O2, pro nějž advokátní kancelář spravovala pohledávky. Je neuvěřitelné, kolik renomovaných firem mu naletělo.

V roce 2022, poté co jeho podvody praskly, upadl do kómatu, ze kterého se již nikdy neprobral. Zemřel v lednu tohoto roku ve věku 47 let.

S Šimonem Kubištou mě pojí osobní vzpomínka. V létě 2005 jsem vykonával funkci lékaře na mezinárodní námořní regatě v chorvatské Vodici (to je necelých 200 kilometrů od Splitu, kde Harry Jelínek prodal vypůjčenou jachtu důvěřivým Američanům). Regaty se účastnil i Kubišta. Do Vodice ho přivezl šofér v luxusním Porsche Cayenne. Za ním dorazila odtahová služba a dovezla mu luxusní rudé Ferrari. Ve volném dni mezi etapami do něj Kubišta nesedl, a na jedničku, s velkými obtížemi se jím prosmýkal úzkými uličkami Vodice. Aby lidi viděli. V té době jsem psal komentáře do Zdravotnických novin. Tématem léta byly nízké platy lékařů, jejich hrozby stávkami a odchodem do zahraničí. Abych téma odlehčil, napsal jsem fejeton o tom, že ač lékař, nemůžu si stěžovat. Plavím se na jachtě v Chorvatsku, dávám si ligně na žaru, jako digestiv Pelinkovac. Ještě než stačila odtahovka Kubištovo Ferrari, zaparkované v přístavu, odvézt do Čech, nechal jsem se vyfotit na jeho kapotě. Zdravotnické noviny můj fejeton i s fotkou otiskly. Byl mým poslední příspěvkem…

Josef Harry Jelínek i Šimon Kubišta jsou ale břídilové proti podvodníkům s vakcínami proti Covid. Vzdělaní, výmluvní, charizmatičtí, přesvědčiví, jazykově vybavení, tituly opentlení. Současně draví, bezohlední, nezodpovědní a bezcitní. Naletěl jim celý svět.

Jan Hnízdil