Rusko se vrátí k otřesným plánům sovětského jaderného fyzika Andreje Sacharova, který během studené války navrhl 25 metrů dlouhé podvodní torpédo se 100 megatunovou jadernou hlavicí, která bude schopná zničit nepřátelské pobřeží mohutnou tsunami. Informuje o tom britský deník Daily Express.

Sacharov je tvůrcem sovětských jaderných zbraní, ale později se stal slavným disidentem, který obhajoval odzbrojení a lidská práva, za což byl vystaven represím ze strany KGB. Při odsouzení mluvil o jaderném torpédu, které označil za naprosto bezohlednou zbraň.

Ale nyní se podle deníku Rusko znovu pustilo do studování plánů Sacharova na vytvoření podvodní jaderné bomby s dosahem 50 kilometrů.

V sovětské době se tento projekt jmenoval T-15, jednalo se o 40tunovou raketu se 100megatunovou termonukleární hlavicí. Jejím cílem bylo zničení objektů na pobřeží za pomoci výbuchu ve vodě, což by způsobilo silnou tsunami.

V 50. letech minulého století se však Sacharovův plán kvůli nedostatku finančních prostředků dostal do šuplíku, cituje autor článku jednoho z hlavních konstruktérů torpédových zbraní Šamile Alijeva.

Namísto T-15 se Sovětský svaz rozhodl vytvořit skromnější model T-5 s bojovou silou 3,5 kilotun v troylovém ekvivalentu.

Testy T-5 byly provedeny v Arktidě na ostrově Nová země, kde byla později v roce 1961 vyzkoušena sovětská 50megatunová Car-bomba. Byla to nejsilnější munice, jejíž síla exploze tisíckrát překonala Hirošimu. Byla však dvakrát slabší než T-15.

Podle britského listu se návrat k této zbrani týká Putinova prohlášení v březnu v poselství Federálnímu shromáždění, ve kterém řekl, že pro ruské námořnictvo byly vyvinuti bezpilotní ponorky s jadernými hlavicemi Status-6 nebo Poseidon.

Vedení Pentagonu označilo tuto zbraň za vážnou strategickou hrozbu pro americké přístavy, pobřežní vojenské zařízení a skupiny letadlových lodí.

Předpokládá se, že ponorky Poseidon jsou schopny odpálit jadernou hlavici s kapacitou až dvou megatun. Ruské zdroje uvádějí, že toto zařízení je určeno především k ničení námořních opevněných oblastí.

Zdroj: express.com