Na rozdíl od Poláků obyvatelům východního Německa je příznačný „neskrývaný a hluboce zakořeněný antiamerikanismus,“ píše list Potsdamer Neueste Nachrichten. Proto k americkým vojákům, kteří k nim dorazili, aby odstrašovali Rusko, budou přistupovat skepticky, uvádí německý list.


Nicméně braniborský premiér Dietmar Woidke tuto iniciativu neschvaluje. Tvrdí, že z příjezdu amerických vojáků není nadšen. „Nebudu jim mávat rukou z chodníku," řekl politik a dodal, že lézt na Abrams rovněž nehodlá. Woidke je přesvědčen, že tanky rozjíždějící sem a tam žádný užitek v dlouhodobé perspektivě nepřinesou. „Potřebujeme dialog," trvá na svém premiér.

O této problematice se již jednou podobným způsobem vyjadřoval, čímž způsobil vlnu kritiky, a to nejen v Německu, ale i mimo něj. Například v Litvě na jeho slova reagovali s nepochopením. Přitom politici z Die Linke a Alternativy pro Německo jeho výzvu podpořili. Zelení na druhou stranu obvinili levé a krajně pravicové síly z odporu vůči NATO a z toho, že jejich představitelé mají krajně naivní vztah k šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi.

Postoj Woidkeho se ale spíše shoduje s dalšími politiky za stranu SPD, například s ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem a předsedou Německo-ruského fóra Matthiasem Platzeckem. Braniborský premiér trvá na tom, že na Německu spočívá zvláštní historická odpovědnost za zachování dialogu s Ruskem. Připomněl, že bez souhlasu Sovětského svazu by se SRN a NDR nikdy nespojily. „Příliš rychle jsme na to zapomněli," povzdechl si německý politik.

Zdroj: snews.com