Ruský premiér Dmitrij Medveděv pozval bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, aby přijel do Ruska a podíval se na ekonomiku, která by měla být podle jeho slov „roztrhaná na kousky“.

V sobotu, během rozhovoru pro program Zprávy na televizním kanálu Rusko 1, premiér připomněl slova Obamy, který v roce 2015 uvedl, že díky americkým sankcím se Rusko prý ocitlo v mezinárodní izolaci a jeho hospodářství se „roztrhalo".

„Moc k nám nejezdí, ale slíbil nám, že naše hospodářství bude roztrhané na kusy. Ať přijede, aby se na ty kusy podíval," řekl Medveděv.

Předseda vlády zdůraznil, že navzdory odporu vnějších sil vládní orgány státu nadále plní sociální povinnosti a inflace je na nízké úrovni. Upozornil také na stabilní růst ekonomiky.

„Loni byl tento růst 1,5 %, a pokud budeme hovořit o první čtvrtině letošního roku, celkem je růst průmyslu asi 2 % a růst obratu obchodu je o trochu více 2 %, zemědělství již roste o 2,5 %, což je velmi dobrý index," uvedl premiér.

Ukázal také rekordně nízkou míru nezaměstnanosti ve státě.

„Když mluvíme o stavu trhu práce, dnes máme nejnižší nezaměstnanost, necelých 5 %. Jedná se o bezprecedentně nízkou hodnotu," uvedl předseda vlády.