Myanmar (Barma) je jednou z mnoha zemí, která má čím dále větší zájem o ruské zbraně, a nedávno oznámil, že se chystá nakoupit šest ruských bitevníků Su-30. K této dohodě došlo během návštěvy ruského ministra obrany Sergeje Šojgu v této republice proběhnuvší 20.-22. ledna. Součástí její agendy byly ruské zbraně pro pozemní i námořní síly.


Pomocí v USA vyrobených zbraní se masakrují civilisté v Jemenu. Americké zbraně si našly cestu do rukou syrských rebelů. Islámský stát využíval v Iráku a Sýrii právě amerických zbraní. Washington prodává zbraně do více než 100 zemí a z nich mnohé jsou autoritářské režimy. Nedávno americké zbraně nasadili šíitští muslimští militanti v Iráku proti Kurdům, americkým spojencům. Rusko je druhým největším vývozcem zbraní na světě a svoji pozici zázračným tempem posiluje. Ve spěchu podepisuje lukrativní smlouvy s tradičními partnery Ameriky na Středním východě. Rusko je globálním vůdcem v oboru protileteckých systémů. Jeho poslední S-400 je ohromný úspěch, kdy už se dodávají do Číny a podepsán je kontrakt i s Tureckem. V současnosti probíhají vyjednávání o obchodních podmínkách s dalšími zákazníky, kdy dva z nich jsou Saúdská Arábie a Katar. Rusko vděčí za svůj úspěch skutečnosti, že jejich obranný průmysl je schopen vyprodukovat tu nejvyšší kvalitu za dostupnou cenu. A Washington je ochoten zajít jakkoliv daleko, aby tento trend překazil.

Washington rovněž spoléhá na tu samou politiku i v jiných částech světa. USA se uchýlily k otevřenému nátlaku na Evropany, aby si kupovali jejich plyn, který je daleko dražší než ten, který může poskytnout Rusko. Neštítí se použití jakýchkoliv metod, kterými pomohou svým zahraničně politickým cílům. Teď, když Washington na Rusko pohlíží jako na konkurenta, který odolat nátlaku a prosazuje svou vlastní nezávislou zahraniční politiku, tak jej obviňuje ze všeho, co se ve světě děje špatně. A tak zase jednou zloděj křičí, chyťte zloděje.

Alex Gorka

Zdroj: southfront.org