Dokud nebude k dispozici warpový pohon, tak jak se shodují producenti sci-fi filmů s experty na vesmír, budou dlouhodobé kosmické lety vyžadovat umístění posádky do nějakého druhu hibernačních kontejnerů neboli hyper-spánkových úložných kapslí. A takový je i plán mise společnosti Spacework sídlící v Atlantě spolupracující s NASA na připravení takovýchto kapslí pro první pilotovanou misi na Mars v roce 2030, případně i dříve.


Jsem velký fanoušek science fiction, takže to je tak trochu uvádění science fiction do reality. Ale v první řadě a především jsem kosmický inženýr pracující v mysli na pilotované misi na Mars a do dalších destinací v naší sluneční soustavě. A z tohoto hlediska dává lidská hibernace významný smysl.

V nedávném interview s Quartz řekl prezident Spaceworks John A. Bradford, že součásti pro vývoj funkční hibernační kapsle jsou již k dispozici a že jeho společnost se chystá otestovat první z nich na zvířatech v roce 2018. K těmto součástem patří lékařská zařízení na uvedení lidí do hibernace a na probuzení z ní i další zařízení pro přivádění výživy, k udržování tělesných funkcí a k monitorování metabolického stavu osoby.

Řez kapslovým kontejnerem

Pomůže, když si o hibernaci promluvíme jako o „ terapeutické hypotermii“, což je teď už docela běžný úkon využívaný v nemocnicích u srdečních a mozkových operací a k udržování obětí traumatických úrazových stavů při životě, dokud není připravena potřebná lékařská pomoc. Poté, co se tělo pomalu zchladí na 32-34°C, ho lze bez problémů udržovat v terapeutické hypotermii až dva týdny. Existují i případy mimo-nemocničních dlouhodobých hypotermií, kdy oběti úrazů přežily ve sněhu nebo v ledu po dlouhou dobu a pak byly, pokud se ohřály velice pomalu, oživeny bez jakékoliv újmy.




Loading...