Ruský prezident Vladimir Putin v komentáři novinářského vyšetřování údajné účasti světového vedení v offshorovém skandálu řekl, že on v tom seznamu není "a není o čem hovořit". „Ale úkol to je, je třeba pracovat. Co udělali? Vyrobili informační produkt. Našli mé přátele a známé, to znamená, že tam tam v něčem pohrabali a slepili", řekl Putin ve čtvrtek na médiafóru. …


Dodal, že podobnými publikacemi se snaží, aby Rusko bylo povolnější, „učesat nás tak, jak chtějí".

V řadě sdělovacích prostředků byly zveřejněny dokumenty údajně patřící panamské právnické firmě Mossack Fonseca, které podle jejich tvrzení svědčí o tom, že je řada světových lídrů a osob z jejich okolí zapojena do offshoreových schémat. V publikacích je zmínka i o řadě ruských fyzických a právnických osob.

Přitom autentičnost dokumentů nikdo oficiálně nepotvrdil, ba co víc, samotná společnost Mossack Fonseca odmítla potvrdit jejich pravost a činnost novinářů označila za zločin. Jeden ze zakladatelů společnosti, Ramon Fonseca, v interview pro panamskou televizní stanici TVN prohlásil, že některé dokumenty byly skutečně firmě Mossack Fonseca odcizeny, neupřesnil ale, o jaké konkrétně se jedná.

Na seznamu mimo jiné figurovala jména Rusů patřících údajně do okolí prezidenta: podnikatelé Sulejman Kerimov, Arkadij Rotenberg, Jurij Kovalčuk, ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev, manželka tiskového mluvčího hlavy státu Dmitrije Peskova, krasobruslařka Taťjana Navková a violoncellista Sergej Roldugin.

Když Putin hovořil o Rolduginovi, prohlásil, že je hrdý na to, že má takové přátele. Podle prezidentových slov je to vynikající hudebník, jeden z nejlepších v Rusku.

„Téměř všechny peníze, které tam vydělal, utratil za hudební nástroje za hranicemi, které pak přivezl do Ruska. Jsou to drahé věci", řekl prezident.

Kromě toho podotkl, že Roldugin už několik měsíců vybavuje potřebné dokumenty, aby mohl nástroje předat státním institucím. Kromě toho pořádá koncerty, prosazuje ruskou kulturu v zahraničí a to všechno fakticky platí z vlastních prostředků, řekl Putin.

„Čím víc u nás bude takových lidí, jako on, tím líp", uzavřel ruský prezident.