Zesílení boje s teroristickou organizací Islámský stát nechtěně sbližuje Rusko a USA prostřednictvím jejich činnosti v Sýrii, domnívá se pozorovatel vydání Bloomberg Henry Meyer. S cílem koordinace připravovaného útoku na hlavní město IS v Rakce musí Spojené státy a Rusko vyjít na novou úroveň spolupráce, kterou bude možné považovat za alianci, předpokládá novinář. …


Vládní armáda Sýrie za podpory vojenského letectva RF osvobodila 27. března Palmiru od teroristů Islámského státu. Ve stejnou dobu síly kurdské obrany, podporované USA, se přibližují k hlavnímu městu samostatně vyhlášeného chalífátu v Rakce. Perspektiva organizovaného útoku, jehož následkem bude IS vzat do kleští, může vyvést USA a Rusko na novou úroveň spolupráce, kterou bude možné považovat de facto za alianci.

Takový názor zastává pozorovatel vydání Bloomberg Henry Meyer. Novinář předpokládá, že úsilí v organizaci režimu zastavení střelby a možné mírové smlouvy o Sýrii, jejímiž hlavními organizátory jsou Rusko a USA, sbližují strany v boji proti IS dokonce i nehledě na neochotu Spojených států přidávat legitimitu vládě Bašára Asada. Úspěšná kampaň proti Islámskému státu získává zvláštní důležitost na pozadí rostoucího množství teroristických útoků v Evropě a největšího přívalu uprchlíků od doby Druhé světové války, zdůrazňuje Meyer.

Státní tajemník USA John Kerry ve vysílání televizního kanálu PBS dnes řekl, že dosáhnout režimu zastavení bojových akcí v Sýrii se podařilo právě díky Rusku. Kromě toho řekl, že bez konstruktivní účasti RF by se nepodařilo odstranit ze Sýrie chemické zbraně, které by dnes byly v rukou Islámského státu.

Armádě SAR se po osvobození Palmiry také podařilo získat kontrolu nad městem Karajtín, což bude mít za následek brzký útok na Dajr az-Zaur, obsazený teroristy, píše Bloomberg.

„To vše zvyšuje nátlak na Západ ohledně dosažení kompromisu s Ruskem v otázce budoucnosti prezidenta Asada a spolupráce s jeho armádou, uvádí Bloomberg zprávu analytické skupiny IHS.

Ale každá podpora Asada a jeho činnosti se negativně projeví ve vztazích USA se svými spojenci v oblasti, Tureckem a Saúdskou Arábií, píše vydání. Nicméně USA se bude stále obtížněji vyhýbat spolupráci s Ruskem, zatímco síly jimi podporované jednají na společném válečném poli proti IS.

Zdroj: bloomberg.com