„Jestli tato čísla z průzkumů vytrvají, tak Trump bude za šest měsíců tam, kde se těch současných Sladkých 16 kandidátů smrskne na Poslední čtyři, a nejspíš bude ve finále.“ Tato má předpověď z července 2015 teď vypadá docela dobře. Tak tu dávám další předpověď. Přesto republikánské kvílení nad jejich perspektivním nominovaným by Donald Trump mohl v listopadu vypráskat Hillary Clinton jak po másle. Opravdu, jen hrůza z Trumpova vítězství může vysvětlit tu hysterii v metropoli.


Tady je The Washington Post z 18. března: „Z morálního hlediska je ta otázka jasná. Posláním každého odpovědného Republikána by mělo být zablokovat Trumpovu nominaci a volbu.“

Orwellovský nadpis nad úvodníkem: „Republikáni se k obraně naší demokracie musí zaměřit na ujednání dohody stranickým konventem.“

To je krásné. Obrana demokracie vyžaduje, aby Republikáni zrušili demokratické rozhodnutí největší části voličské účasti v jakýchkoliv primárkách v americké historii. A to je teď pro Republikány morálním imperativem.

Jako vůdci z Třetího světa nás Post učí oslavovat demokracii – potud, pokud voliči volí správně.

Ať si člověk může o Donaldovi myslet cokoliv, tak odhalil nejen to, jak jsou naše politické elity už dalece odtržené od reality, ale i to, jak je posluchačstvo netečné ke kázání naší mediální elity.

Pochopitelně Trumpovi rivalové se zdráhají proti němu vyjet, když vidí ta čísla náskoku proti „malému Marcovi“, Jebovi „bez energie“ a „prolhanému Tedovi.“

Ale zato Velká média – Post, Wall Street Journal, New York Times – jsou neúnavná a bezohledná.

Ovšem Trumpova síla zabírající na voliče zjevně roste a ruku v ruce s tím i zběsilost jejich útoků. Jako je to v National Review, The Weekly Standard a u akreditovaných konzervativních sloupkařů na stránkách těch nejpřednějších názorových fejetonistů nepřátelství k Trumpovi viditelně roste úměrně s rostoucími průzkumy pro Trumpa.

Jako byl Čaroděj ze země Oz odhalen jako malý mužík za oponou s velkým megafonem, tak ani na náš mediální establišment se už nejspíš nikdy nebude pohlížet jako na tak mocný, jakým kdysi býval.

A co Republikáni?

Ti Republikáni, co tvrdí, že by Trumpova nominace byla morální skvrnou, šarlatovým písmenem a smrtí strany, tím převážně popisují, co by Trumpova nominace znamenala pro jejich vlastní ideologie a zájmy.

Barry Goldwater v roce 1964 ztratil 44 států a Republikáni v Kongresu se propadli na méně než jeho třetinu. „Republikánská strana je mrtvá“ kvílelo Rockefellerovo křídlo. Ve skutečnosti nebyla. Jen Rockefellerovo křídlo umřelo.