Během víkendu byla hlavním příběhem geopolitického světa turecká eskalace v Sýrii. S tím, jak stojí sunnity podporovaná opozice v Aleppu na své poslední noze a pod téměř neustálým leteckým bombardováním Ruska a údery Hezbollahu na zemi, musí Ankara s Rijádem učinit rozhodnutí buď intervenovat, nebo dovolit rozdrcení této rebelie. Vytrousili jsme celkem dost digitálního inkoustu na vysvětlování, proč dovolit vykořenění rebelů pro ně opravdu není možnou volbou. 


Znamenalo by to klíčové vítězství pro Írán v době, kdy se tato země už rozjíždí. Mezinárodní sankce byly zrušeny, výnosy z ropy by měly do konce roku osminásobně vzrůst a Teheránský úchop iráckých vojsk a politiků je ještě pevnější, než kdy jindy. Vítězství v Sýrii by bylo trapasem pro Saúdy, kteří tu opozici financovali a vyzbrojovali, a vítězství v Aleppu poskytne Íráncům právo se vychloubat v sektářském konfliktu v době, kdy napětí mezi Rijádem a Teheránem se už vystupňovalo kvůli popravě prominentního šíitského duchovního Nimr al-Nimra.

A tak, s takto vysokými sázkami vyslali Saúdové na turecké letiště Incirlik bojové letouny a Turecko slíbilo okamžitou „eskalaci“. Problém ovšem, jak už jsme řekli, je ten, že Turecko se Saúdskou Arábií potřebují přijít na to, jak útok na kurdské YPG a snahu o záchranu opozice v Aleppu, překroutit jako operaci proti ISIS, i když v této oblasti ISIS zrovna moc není.

No, ten problém sice vyřešen nebyl, ale Turecku, vypadá to, je to jedno. Ankara přes víkend začala ostřelovat pozice YPG na letišti Menagh, které Kurdové jen před pár dny sebrali Tureckem podporovaným rebelům.

Turecko tvrdí, že to je kvůli sebeobraně. Erdogan dává YPG (které značně podporují US) na roveň PKK, tj. arcinepřítele Ankary, kterého i Washington uznal za „teroristickou“ skupinu.

YPG konsolidovala v severní Sýrii své zisky a v podstatě se pokouší překlenout území, která drží východně od Eufratu s územími na jeho západě. O tom Turecko říká, že k tomu nedojde. „Živly YPG byly vyhnány z okolí Azazu. Když tam vlezou zase, zažijí tvrdší reakci,“ řekl v pondělí turecký premiér Ahmet Davutoglu. „My nedovolíme, aby Azaz padl.“

Samozřejmě, že Azaz už „padl“ – ovšem do rukou islamistických rebelů podporovaných Turky, kteří mají v úmyslu uzurpovat si vládu v tomto suverénním státě.

Každopádně v pondělí bylo v Azazu zabito více než tucet civilistů, když tam rakety zasáhly dětskou nemocnici. „Nejméně 14 civilistů bylo zabito, když rakety zasáhly dětskou nemocnici, školu a další místa v rebely drženém syrském Azazu u turecké hranice,“ hlásí Reuters. „Nejméně pět raket zasáhlo nemocnici v centru města a blízkou školu, kde jsou ubytovaní uprchlíci utíkající před velkou ofenzivou Syrské armády, a další uprchlíci jsou ubytovaní jižně od města, a i ty zasáhly bomby shozené z tryskáčů, o nichž se věří, že byly ruské.“

Ano, o tryskáčích se „věří, že byly ruské“, avšak Davutoglu právě ukončil vysvětlení, s jakou se bude YPG potýkat „drsnější reakcí,“ když postoupí k městu.

[quote align="center" color="#999999"]