Po projevu ruského prezidenta Vladimira Putina na Federálním shromáždění se západní média pokusila informovat o své vizi situace. Klíčová slova ve zprávách jsou „hrozba", „tvrdost", „varování". Vladimir Putin demonstrativně varoval Západ před útokem na Rusko, které nesedí v rukami v klíně a předvedl řadu moderních či ultramoderních typů zbraní, jako rakety „Sarmat“, hypervukové strategické rakety, bezpilotní ponorky, laserové zbraně a další.


Le Point: „Každoroční zpráva prezidenta parlamentu by měla položit základy pro jeho priority, obzvláště hospodářské a sociální, na další období jeho funkčního období, které bude trvat do roku 2024. Ale poté, co slibil opatření pro boj proti rakovině, s cílem zlepšit silniční síť a vytváření místa ve školkách, pan Putin věnoval téměř hodinu, polovinu ze svého projevu k parlamentu, posledním ruským „neporazitelným“ zbraním s počítačovou grafikou a videi. Představil nové typy řízených střel s „neomezeným akčním rádiusem“, miniponorky s jaderným motorem, nebo dokonce laserovou zbraň „o nichž je příliš brzy diskutovat v detailech“, a prezident zkritizoval postoj Západu vůči Rusku. „Nikdo s námi nechtěl mluvit, nikdo nás neposlouchal. Poslouchejte nyní," řekl a vyvolal u diváků ovace.

O raketě Sarmat

„Zabýváme se vývojem nové generace raket. V současnosti Ministerstvo obrany společně s podniky raketového a vesmírného průmyslu zahájilo aktivní fázi testů nového raketového komplexu s těžkou mezikontinentální raketou. Komplex jsme nazvali Sarmat. Nahradí systém Vojevoda, který byl vytvořen v Sovětském svazu. Všichni poznali jeho vysokou bojovou sílu. Ale schopnosti rakety Sarmat jsou mnohem vyšší: při váze více než 200 tun má krátkou aktivní část letu, což stěžuje její zachycení prostředky protiraketové obrany. Dolet, počet a síla bojových hlavic je u nové rakety větší než u Vojevody."

Podle údajů z veřejných zdrojů Sarmat může zasáhnout jakýkoliv cíl ve vzdálenosti 11 až 15 tisíc kilometrů. Jedna raketa ponese až 15 bojových hlavic individuálního navádění o síle až 750 kilotun.