Ankara ostře zkritizovala nedávné prohlášení ministerstva zahraničí USA, ve kterém Washington vyzval Ankaru, aby přestala bombardovat pozice Kurdů na severu Sýrie. Informuje o tom turecký list Yeni Safak. „Jsme šokováni poznámkami mluvčího ministerstva zahraničí USA Johna Kirbyho, v nichž je spojenecké Turecko zřejmě srovnáváno s teroristickou Stranou demokratické unie", prohlásil tiskový mluvčí tureckého ministerstva zahraničních věcí Tanju Bilgiç.


K romě toho prohlásil, že Ankara nebude žádat o povolení k boji proti „jakékoli teroristické organizaci", informuje agentura Reuters.

Ankara pokládá syrskou kurdskou Stranu demokratické unie (PYD) za útvar Kurdské dělnické strany (PKK), která byla v Turecku zařazena mezi teroristické organizace. V sobotu začalo turecké dělostřelectvo ostřelovat pozice kurdských bojovníků na severu Sýrie a vedení USA vyzvalo Turecko, aby bombardování zastavilo.

Kvůli podpoře, kterou Američané poskytují syrským Kurdům, se protiklady mezi Washingtonem a Ankarou prohloubily. Po tom, co USA poslaly do Sýrie skupinu instruktorů, aby tu trénovali kurdské oddíly, navrhl turecký prezident Tayyip Erdogan Washingtonu, aby si vybral mezi Ankarou a Kurdy.

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]